Έντυπη Έκδοση

Καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ

Η1η Οκτωβρίου, ημέρα αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, πλησιάζει και οι αντιδράσεις κλιμακώνονται. Στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων, που είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, τάχθηκε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που ξεκινάει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, το βασικό εισιτήριο για μία μετακίνηση αυξάνεται από 0,80 ευρώ σε 1 ευρώ. Το βασικό εισιτήριο για 2 μετακινήσεις αυξάνεται από 0,90 ευρώ σε 1,20 ευρώ, ενώ η διάρκεια ισχύος του από 90 λεπτά της ώρας, που είναι σήμερα, μειώνεται στα 70 λεπτά. Επίσης, για μετεπιβίβαση εντός 90 λεπτών απαιτείται πλέον το νέο εισιτήριο 3 μετακινήσεων με κόστος 1,50 ευρώ. Και για 4 μετακινήσεις εντός 2 ωρών, απαιτείται εισιτήριο των 2 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές μπορεί αρχικά να φαίνονται μικρές, αλλά πλήττουν κυρίως αυτούς που μετακινούνται μονίμως με λεωφορεία, που χρειάζεται να αλλάξουν μέχρι και 3 λεωφορεία για να πάνε στην εργασία τους, αυτούς που αμείβονται ελάχιστα, τα χαμηλά εισοδήματα, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Η αρχή έγινε από χθες το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, επιτροπές ανέργων και λαϊκές επιτροπές στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τις αυξήσεις και απαίτησαν μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%, δωρεάν μεταφορές για ανέργους, μαθητές και φοιτητές, να μη μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, να μην περικοπούν τα δρομολόγια και να υπάρχουν σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία. Επίσης διεκδίκησαν και πέτυχαν σβήσιμο των προστίμων, που είχαν επιβληθεί σε ανέργους, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το εισιτήριό τους.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών, στο δημαρχείο Αμπελοκήπων. Αύριο, στις 11 το πρωί, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου από την Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο χαράτσι στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, Δεν έχουμε - Δεν πληρώνουμε». Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, το «Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων Θεσσαλονίκης» καλεί πολιτικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, σωματεία, συλλογικότητες της πόλης, επιτροπές κατοίκων και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο σε συζήτηση στην ΕΡΤ3, στη Λ. Στρατού, για τον κοινό συντονισμό εναντίον της επικείμενης αύξησης των εισιτηρίων από τον ΟΑΣΘ, και της διεκδίκησης δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης με σκοπό να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις, αλλά και να αναδειχθεί η σκανδαλώδης αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και επιδότηση του ΟΑΣΘ από το Δημόσιο, όπως δήλωσαν χθες βουλευτές Θεσσαλονίκης του κόμματος και στελέχη του. Κατήγγειλαν χαριστικούς όρους στη σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΑΣΘ, η οποία υπογράφτηκε το 1957, και εξασφαλίζει την κερδοφορία των μετόχων του οργανισμού, τη στιγμή που το Δημόσιο αποσύρει ή μειώνει την επιδότησή του, με αποτέλεσμα η κάλυψη του υπόλοιπου απαιτούμενου ποσού να επιβαρύνει το επιβατικό κοινό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΑΣΘ
Θεσσαλονίκη
ΣΥΡΙΖΑ
Συγκοινωνίες-Μεταφορές