Έντυπη Έκδοση

Οκτώ μήνες με αναστολή για ξυλοδαρμό φωτορεπόρτερ

«Σκόπιμο βίαιο πλήγμα» χαρακτήρισε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τα χτυπήματα που δέχθηκε από άνδρα των ΜΑΤ η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2011. Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα δεν στάθηκε δυνατό να πείσουν το δικαστήριο, παρά την εισήγηση του εισαγγελέα Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα δεν στάθηκε δυνατό να πείσουν το δικαστήριο, παρά την εισήγηση του εισαγγελέα Η φωτορεπόρτερ του πρακτορείου «Eurokinissi», ενώ κάλυπτε τις κινητοποιήσεις, είχε δεχθεί την επίθεση του αστυνομικού, ο οποίος «συνελήφθη» επ' αυτοφώρω από το φωτογραφικό φακό. Ετσι, ο τελευταίος οδηγήθηκε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της πρόκλησης απλής σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την ενοχή του άνδρα των ΜΑΤ σύμφωνα με την κατηγορία που του είχε αποδοθεί, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για χτύπημα απώθησης, όπως ισχυρίσθηκε ο 27χρονος αστυνομικός, αλλά για «σκόπιμο βίαιο πλήγμα στο πρόσωπο της φωτορεπόρτερ».

Πάντως, το δικαστήριο έκρινε τον αστυνομικό ένοχο μόνο για την πράξη της πρόκλησης απλής σωματικής βλάβης. Απολογούμενος ο κατηγορούμενος αστυνομικός, που το επίμαχο χρονικό διάστημα υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε επίθεση από την Τατιάνα Μπόλαρη, και συγκεκριμένα ότι το θύμα επιχείρησε να του βγάλει το φίλτρο της αντιασφυξιογόνου μάσκας του.

Σε πλήρη αντίθεση

Με τους ισχυρισμούς του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τους πέντε φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό και χθες κατέθεσαν στο δικαστήριο. Οι μάρτυρες είπαν ότι την ώρα που το θύμα χτυπήθηκε είχαν πια λήξει οι κινητοποιήσεις. «Δεν έπεφταν χημικά, δεν υπήρχαν επεισόδια και η λεωφόρος Αμαλίας είχε δοθεί στην κυκλοφορία» ανέφεραν.

Προσκόμισαν στο δικαστήριο το αδιάψευστο οπτικό υλικό, στο οποίο αποτυπώνεται καρέ καρέ η επίθεση κατά της φωτορεπόρτερ. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι την ημέρα εκείνη είχαν καταγραφεί ακόμη δύο περιστατικά, κατά τα οποία άνδρες των ΜΑΤ στρέφονταν κατά φωτορεπόρτερ, ενώ ο πρόεδρος των φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, κατέθεσε πως η περίπτωση της Τατιάνας Μπόλαρη αποτελεί την πρώτη για την οποία έχει εντοπιστεί και κληθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών ο υπεύθυνος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ξυλοδαρμό της φωτορεπόρτερ, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφερόταν στις προσαγωγές και στις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και στον τραυματισμό δύο αστυνομικών και ενός ιδιώτη, που χτυπήθηκε από διαδηλωτές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, αποδεικνύοντας ότι η Τατιάνα Μπόλαρη ξυλοκοπήθηκε από άνδρα των ΜΑΤ, οδήγησαν στην έκδοση νεότερης ανακοίνωσης. Σε αυτή γινόταν γνωστό πως «διατάχθηκε έρευνα προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος ομάδας δημοσιογράφων». Σύμφωνα δε με τα ρεπορτάζ για την επίμαχη κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα ήταν μικρής έκτασης, ενώ δεν έγινε ευρεία χρήση δακρυγόνων. ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Βία