Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γολγοθάς η μετακίνηση

Σε αξεπέραστο πρόβλημα εξελίσσεται το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Στην Αττική, δεν εκτελούνται αυτή την περίοδο 91 δρομολόγια, κάνοντας δύσκολη τη ζωή μαθητών και γονέων.

Το θέμα θα συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εκτός ημερησίας διατάξεως, έπειτα από παρέμβαση που έκανε η περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου επισήμανε ότι ειδικά στην Ανατολική Αττική δεν πραγματοποιείται το 40% των δρομολογίων. Ως βασικές αιτίες για τις καθυστερήσεις ανέφερε το γεγονός ότι πολλοί διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, ενώ καθυστερήσεις δημιουργούνται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου πηγαίνουν οι συμβάσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβασιακός έλεγχος, και το γεγονός ότι η ΚΥΑ που μεταβάλλει τα κριτήρια για τις χιλιομετρικές αποστάσεις δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι λεωφορειούχοι

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, οι οποίοι απαιτούν να καταργηθεί η ΚΥΑ του 2013 περί χιλιομετρικών αποστάσεων και να προχωρήσει η Περιφέρεια σε κανονικούς και όχι πρόχειρους διαγωνισμούς, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς για όλη τη σχολική χρονιά - και όχι μέχρι τον Φεβρουάριο 2015, όπως ορίζει η διάταξη για τους πρόχειρους διαγωνισμούς.

Ολο και περισσότερο απομακρύνεται η ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα της μεταφοράς περίπου 12.000 μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης. Νέες περιπέτειες σηματοδοτεί η χθεσινή απόσυρση των προσφορών των λεωφορειούχων, μετά τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους για την κάλυψη των αναδρομικών δύο μηνών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων να καταθέσουν προσφορές για το σύνολο των δρομολογίων, αλλά τελικά απέσυραν τις προσφορές τους.

Οι νέες εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των διαμαρτυριών γονέων, μαθητών και τοπικών αρχών που ήδη εξετάζουν την προοπτική να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη Συλλόγων Γονέων και των δημοτικών αρχών Ασσήρου, Δρυμού και Λαγκαδά, που δήλωσαν αποφασισμένοι να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων.

Χθες, μαθητές των γυμνασίων και λυκείων των τριών δήμων, με τους γονείς και τις δημοτικές αρχές στο πλευρό τους, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και απαίτησαν άμεση επίλυση του προβλήματος. Οπως είπαν, περίπου το 50% των μαθητών των τριών δήμων μετακινείται με λεωφορεία λόγω των μεγάλων αποστάσεων από τα σχολεία. Οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου Ασσήρου και μαθητές δύο γυμνασίων του Δήμου Θέρμης πραγματοποίησαν διήμερη κατάληψη για το θέμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Σχολεία
Συγκοινωνίες-Μεταφορές