Έντυπη Έκδοση

Αφιέρωμα στο BBC για τον Παλαιοκώστα

Με τίτλο «The Uncatchable» (Ο Ασύλληπτος) και ανάλογο κινηματογραφικό ύφος γραφής, παρουσιάζει το BBC το πορτρέτο τού, «Robin Hood» όπως τον αποκαλεί, Βασίλη Παλαιοκώστα.

Του ανθρώπου που, σύμφωνα με την έρευνα, έχει «ξαλαφρώσει» τράπεζες και επιχειρηματίες από ένα βάρος μετρημένο σε εκατομμύρια ευρώ, μοιράζοντας ένα γενναίο κομμάτι του εν λόγω όγκου χρημάτων στους φτωχούς, οδηγώντας μέχρι και τη CIA να βοηθήσει στις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για τη σύλληψή του και μην έχοντας, σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου, πυροβολήσει ποτέ άνθρωπο στη ζωή του.

Το αφιέρωμα ακολουθεί τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Μοσχόφυτο Τρικάλων, το παλιό Κορνέσι. Εκεί τα αδέρφια Νίκος και Βασίλης αντιμετώπισαν τη φτώχεια και τις δύσκολες βιωτικές συνθήκες - χωρίς παπούτσια πολλές φορές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αρκετές φορές ο Νίκος υποχρεωνόταν να κουβαλήσει τον μικρό Βασίλη στις πλάτες, τρία χιλιόμετρα μες το χιόνι για να τον πάει σχολείο.

Το 1979 η οικογένεια μετακόμισε στην πόλη των Τρικάλων, χωρίς τον Νίκο ο οποίος συνέχισε να δουλεύει στα πρόβατα. Εκεί, ο Βασίλης στα 13 του έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο τυριού, όπου και δούλεψε δύο χρόνια. Ενα απόγευμα, σχόλασε από το εργοστάσιο για να μην ξαναγυρίσει ποτέ. Ο θρύλος είχε ξεκινήσει.

Το αφιέρωμα παρακολουθεί όλη την «καριέρα» του διάσημου ληστή, ενός από τους πιο καταζητούμενους στην Ευρώπη, με λεπτομέρειες οι οποίες δεν χρειάζεται να ξανααναφερθούν εδώ. Και κλείνει με μία δήλωση του συνταξιούχου πλέον αστυνομικού Δημητρίου Γραβάνη της Αστυνομίας Τρικάλων, ο οποίος σαν σύγχρονος Γιάννης Μέγας (η νέμεση του λήσταρχου Νταβέλη, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο) δηλώνει: «Δεν θα σταματήσω ποτέ να τον αναζητώ». Γ. ΛΥΓΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Αφιέρωμα
Πρόσωπα & Γεγονότα
Τρομοκρατία