Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ +10% ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ -1%

ΕΛΣΤΑΤ: Κατεβάζει τον εξαγωγικό πήχυ

Αντίθετα με τα στοιχεία πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν για τον Ιούλιο και το α' 7μηνο 2014 ετήσια αύξηση εξαγωγών αγαθών με και χωρίς καύσιμα, τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές εμπορευμάτων καταγράφουν ετήσια κάμψη εξαγωγών κατά 1%, που χωρίς όμως τα πετρελαιοειδή γίνεται άνοδος 1,9% τον Ιούλιο, ενώ στο α' 7μηνο 2014 οι εξαγωγές μειώνονται με και χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Ωστόσο, κοινό στοιχείο τόσο των στοιχείων της ΤτΕ όσο και της ΕΛΣΤΑΤ είναι η αξιοσημείωτη άνοδος των εισαγωγών τον Ιούλιο και το α' 7μηνο (10% και 2% αντίστοιχα κατά ΕΛΣΤΑΤ), εξέλιξη που υποδηλώνει την αυξημένη αγοραστική δύναμη του ακριβού ευρώ, αλλά και δείχνει μία τάση ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση το εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούλιο εμφανίζει ετήσια αύξηση 29%, ενώ στο α' 7μηνο 11% και χωρίς τα πετρελαιοειδή 24% λόγω μεγάλης σχετικής αύξησης των εισαγωγών (9%).

Το ειδικό βάρος του ευρώ στην πορεία των εξωτερικών μας συναλλαγών αποκαλύπτει το σπάσιμο μεταξύ Ε.Ε. και Τρίτων Χωρών (Τ.Χ.). Ετσι, τον Ιούλιο, οι μεν εισαγωγές από την Ε.Ε. αυξήθηκαν μόλις 1%, ενώ αυτές από τις Τ.Χ. 20%. Επίσης, οι εξαγωγές προς Ε.Ε. αυξήθηκαν 3,7%, ενώ προς Τ.Χ. μειώθηκαν 5,4%. Παρομοίως, στο α' 7μηνο οι εξαγωγές προς Ε.Ε. υποχωρούν μόλις 1%, ενώ προς τις Τ.Χ. πέφτουν 6%, και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προς την Ε.Ε. αυξάνουν 2,5%, ενώ προς τις Τ.Χ. μόλις 0,8%.

Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές πως εκτός από την υποτονική εξωτερική ζήτηση, οι εξαγωγές προσκρούουν στο εμπόδιο της μη ανταγωνιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Εμπόριο
Εξαγωγές