Έντυπη Έκδοση

Φοβούνται και ασφαλίζονται στο ΤΧΣ

Μετά την ασυλία, και η ασφαλιστική κάλυψη για τυχόν ευθύνες απέναντι σε τρίτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχωρεί στη συμφωνία ασφάλισης των μελών του με γνωστή ιδιωτική εταιρεία, συνολικού ύψους 345.169 ευρώ. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα διαρκέσει για ένα χρόνο με τη δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια.

Βέβαια η διοίκηση του Ταμείου ήδη από τα τέλη Ιουλίου είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία για την επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας με σκοπό τη διαφύλαξη της αστικής ευθύνης των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και των στελεχών του με όριο τα 50 εκατ. ευρώ και εκκρεμούσε η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Σημειώνεται πως ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τους λόγους που το Ταμείο προχωρεί στην εν λόγω κάλυψη -δεδομένου ότι «...η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει τα μέλη του ΤΧΣ για ευθύνες έναντι τρίτων αλλά όχι έναντι του Ταμείου»- είχε καταθέσει η Α. Ξηροτύρη (βουλευτής της ΔΗΜΑΡ) ζητώντας διευκρινίσεις για τα αυτονόητα. Στην απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαλλάσσει αυτόματα τα μέλη του Ταμείου για αστική ευθύνη, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη εισάγει ένα τεκμήριο το οποίο είναι μαχητό και οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους ενάγει.

Θυμίζεται πως το ένα μετά το άλλο τα όργανα και οι μηχανισμοί άσκησης της μνημονιακής πολιτικής, των χαριστικών ρυθμίσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας φρόντισαν να αντασφαλιστούν έναντι ευθυνών απέναντι σε τρίτους.

Από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που αρχικά φρόντισε να απαλλάξει τα μέλη των τραπεζών που είχαν υπογράψει τα... θαλασσοδάνεια προς τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Πρόκειται δε κατά κανόνα για διοικήσεις πλουσιότατα αμειβόμενων μεγαλόσχημων και υψηλόβαθμων στελεχών, για φορείς με αμφισβητούμενο ή ελάχιστο έργο που κατά παρέκκλιση της επιβαλλόμενης ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής απολαμβάνουν αποδοχών εξωπραγματικών για τα δεδομένα των ημερών.

Δεν είναι τυχαίο πως στην αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών αυτών καταφέρθηκε ακόμη και ο επικεφαλής της Task Force, Horst Reichenbach, «καρφώνοντάς» τους στην έκθεση της «Ομάδας Δράσης» σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΕΒΕ, τον ΣΕΤΕ και ΚΕΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)