Έντυπη Έκδοση

ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΑ HEDGE FUNDS * ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Με λυμένο χειρόφρενο το Χ.Α.

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 1.087,98 μονάδες (-1,68%) φθάνοντας ενδοσυνεδριακά έως τα χαμηλά των 1.083,52 μονάδων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες έκαναν λόγο για αγορά όμηρο των πολιτικών εξελίξεων και έρμαιο των (επιεικώς) άστοχων δηλώσεων περί φυγής καταθέσεων από τον Αδ. Γεωργιάδη και νωρίτερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Ξένα hedge funds είτε μειώνουν τη θέση τους είτε αποχωρούν από την ελληνική αγορά επιφυλασσόμενα για τη συνέχεια ή ακόμη «εκβιάζοντας» χαμηλότερες τιμές εν όψει και της ανακοίνωσης των stress tests της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου. Πρακτικά το Χ.Α. δεν επηρεάστηκε ούτε από το Road Show του Λονδίνου, τη γαλαντομία του FTSE να το διατηρήσει στην κατηγορία των αναπτυγμένων αλλά ούτε και από την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξε η σύνθεση της διόρθωσης καθώς στο επίκεντρο συντονισμένων πωλήσεων δεν βρέθηκαν τόσο οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου όσο τίτλοι-σηματωρών ομίλων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ενώ πιέσεις δέχτηκαν και εισηγμένες όπως ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, MIG, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, ΕΧΑΕ.

Το ξεπούλημα στα blue chips ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά τις πομφόλυγες των επικεφαλής του Χ.Α., Σωκράτη Λαζαρίδη και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κων. Μποτόπουλου που από το βήμα του Road Show στο Λονδίνο διαφήμιζαν το success story του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σε χάρτινα success stories αναφερόταν προχθές η «Ε» με αφορμή την κατά 2,59% διόρθωση του χρηματιστηρίου στη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η αξιοπιστία της αγοράς έχει φτάσει στο ναδίρ, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει ξεπεράσει τα όρια ασφυξίας και στην κυβέρνηση απειλούν με... bank run.

Τα stress tests

Ο τραπεζικός κλάδος εγκλωβισμένος περιμένοντας τα αποτελέσματα των stress tests, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ στη δίνη επιθετικών πωλήσεων χθες, μετοχές υγιών επιχειρήσεων στη μήνιν των ανησυχούντων ξένων με την εικόνα της αγοράς να προοιωνίζεται επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων.

Σε αυτή τη συγκυρία η αγορά αποτιμά τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, με την Deutsche Bank να εκτιμά ότι η ενίσχυση του βασικού δείκτη κύριων κεφαλαίων των 4 τραπεζών (CET 1) είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει των stress tests. Ο γερμανικός οίκος προβλέπει ότι τα κεφαλαιακά «κέρδη» θα ανέλθουν στα 474 εκατ. για την Alpha, στα 545 εκατ. για τη Eurobank, στα 548 εκατ. για την Εθνική και στα 471 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς.

Και ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης σπεύδει να συμμαζέψει τα... ασυμμάζευτα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες την ενθαρρυντική ενίσχυση των καταθέσεων στα 164,32 δισ. ευρώ. Πρόκειται, όπως σημειώνεται σχετικά από την ΤτΕ, για τον έκτο συνεχόμενο μήνα ενίσχυσης των καταθέσεων μετά τη μείωσή τους στα επίπεδα των 160 δισ. ευρώ το χειμώνα του 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οικονομικές έρευνες και μελέτες