Ηλεκτρονική Έκδοση

ΗΠΑ: Επενδύσεις και νέο iPhone χωλαίνουν

Αρνητικό αντίκτυπο έχει στο επενδυτικό κλίμα η εκτίμηση ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ της αύξησης του επιτοκίου αναφοράς της Fed, νωρίτερα του αναμενομένου. Τα χρηματιστήρια επηρεάζονται από την καθοδική πορεία της Wall Street το χθεσινό βράδυ εξαιτίας απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων αλλά και προβλημάτων που παρουσιάσε το νέο iPhone. Όμως το χειρότερο μήνυμα ήρθε από τις επενδύσεις που στομώνουν διαρκώς, όπως αποτυπώνονται από τις παραγγελίες για τα εργοστάσια.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη υποχώρηση (18,2%, εκτίμηση: -18%, Ιούλιος: 22,5%) από καταγραφής στοιχείων.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας κατέθεσε πρόταση νόμου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων που έχουν ξένα κράτη στη χώρα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. H πρόταση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, γίνεται μετά τις κυρώσεις της Δύσης που έχουν θέσει στο στόχαστρο έναν κύκλο προσώπων γύρω από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους καθώς και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, οι πληροφορίες από τη Μόσχα για αυτή τη νομοθετική πρόταση αύξησαν ιδιαίτερα την ανησυχία των επενδυτών και συνέβαλαν στη χθεσινή μείωση του δείκτη μετοχών Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατά 1,5%. Οι κατασχέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ευρώπη πιο κοντά στην ύφεση, ειδικά τις χώρες εκείνες που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, σημείωσε η WSJ.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν την εβδομάδα έως 20 Σεπτεμβρίου στις 293.000 (εκτίμηση: 296.000) από 281.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκε σε επίπεδο (298.500), που καταδεικνύει ότι υπάρχει ήπια βελτίωση στην αγορά εργασίας η οποία οφείλεται κυρίως στην ημιαπασχόληση (part-time).

Σε καθοδική τροχιά βρίσκονται οι αγορές της Ασίας, ύστερα από τις ισχυρές χθεσινές απώλειες που κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street αποτέλεσμα των απογοητευτικών στοιχείων αλλά και των προβλημάτων που παρουσίασε το νέο iPhone.

* Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 264,26 μονάδες (-1,54%) και έκλεισε στις 16.945,80 μονάδες.

* Ο δείκτης Nasdaq, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 88,47 μονάδων (-1,94%), στις 4.466,75 μονάδες.

* Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, σημείωσε πτώση 32,31 μονάδων (-1,62%) και έκλεισε στις 1.965,99 μονάδες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Apple: Προβλήματα στο νέο iPhone