Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε δημοπρασία οι μελέτες κτηματογράφησης για Αθήνα, Βόλο, Λαμία, Λειβαδιά

Την προσεχή Τρίτη θα δημοπρατηθούν τρεις σημαντικές μελέτες για το Κτηματολόγιο, που αφορούν στην κτηματογράφηση της Αθήνας, του Βόλου και της Λαμίας - Λειβαδιάς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ), Ηλίας Λιακόπουλος.

«Τα χρονικά πλαίσια ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου είναι ασφυκτικά. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όσα εμπόδια και αν σηκωθούν, το 2020 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο. Το 2015 θα κτηματογραφείται το σύνολο της χώρας» τόνισε ο Ηλίας Λιακόπουλος, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.
 
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΧΑ ΑΕ υποστήριξε ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με νέα χαρακτηριστικά, όπως η διαδικασία της προανάρτησης και η δυνατότητα μερικής περαίωσης της κτηματογράφησης, στις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις, ενώ κλείνουν οι εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις (διαγωνισμοί του 2008, διαγωνισμός 2011).
 
Για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ο πρόεδρος της ΕΧΚΑ ανέφερε ότι έγιναν σημαντικά βήματα, ευχαριστώντας για τη συνεισφορά τους, τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς «μπορέσαμε και βρήκαμε τα πρώτα 114 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης και από άλλα προγράμματα, τα οποία δε θα μπορούσαν να απορροφήσουν αυτόν τον καιρό τα χρήματα και η χώρα θα τα έχανε».
 
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την εξασφάλιση επιπλέον 110 εκατ. ευρώ, που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης.
 
«Αυτό θα μας ανοίξει τους δρόμους και για τους δασικούς χάρτες, γιατί κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες θα είναι ανάπηρο» είπε ο κ. Λιακόπουλος, γνωστοποιώντας ότι ανοίγουν και νέες συνεργασίες, όπως με τους συμβολαιογράφους για την ηλεκτρονική παραλαβή των συμβολαίων και αντίστοιχα με τους υποθηκοφύλακες και τους τοπογράφους.
 
Στον σημαντικό ρόλο του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, αναγνωρίζοντας την απαίτηση για ηλεκτρονική διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με το Κτηματολόγιο, «το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο που θα έχει η χώρα σε λίγα χρόνια».
 
«Πιστεύω ότι τώρα που αφήνουμε πίσω την κρίση, το επάγγελμα του Αγρονόμου Τοπογράφου θα αναβαθμισθεί, όχι μόνο από τη χρήση νέων μεθόδων και μέσων, αλλά και λόγω της ενδυνάμωσης του ρόλου του στην παραγωγική διαδικασία» εκτίμησε ο κ. Σιμόπουλος.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΚΧΑ