Ηλεκτρονική Έκδοση

Πού εστιάζει η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας

Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι πρέπει να εξεταστούν οι φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, λόγω του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2 δισ. ευρώ, για το 2015, καθώς και η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για άλλον έναν χρόνο. Στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα βρίσκονται το χρηματοδοτικό κενό, η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων και η μετά το μνημόνιο εποχή της ελληνικής οικονομίας.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση που θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη και θα διαρκέσει ως τις 8 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί λεπτομερώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014, με έμφαση στην πορεία των δαπανών, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.
 
 «Να εξεταστούν οι φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί»
 
Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015 και τονίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. 
Διαμηνύουν ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.
 
Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για άλλον έναν χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης. 
 
Πιέσεις για μεταρρυθμίσεις 
 
Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, πχ στον τομέα της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης. 
 
Για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.
 
Επί τάπητος το συνταξιοδοτικό 
 
Στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. 
 
Για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν τον Οκτώβριο από την ελληνική κυβέρνηση τη σχετική έκθεση, που θα επικεντρωθεί - μεταξύ άλλων - στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.
 
Στο επίκεντρο και οι ομαδικές απολύσεις 
 
Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».
 
Ιδιωτικοποιήσεις και «κόκκινα δάνεια»
 
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ για να συζητήσουν την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας.
 
Η τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ουσιαστική σημασία στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», σημειώνοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Θεωρούν, πάντως, ότι οι συζητήσεις επί του θέματος βρίσκονται σε καλό δρόμο. 
 
«Μεγάλος βαθμός δυσκολίας»
 
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω του όγκου των μεταρρυθμίσεων και των χιλίων προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν. 
 
Το δεύτερο μείζον ζήτημα είναι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι για το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού αναμένονται οι εκτιμήσεις από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.
 
Για τη «μετά το μνημόνιο εποχή» ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί η επόμενη μέρα. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η τρόικα δε μπορεί να συνεχιστεί με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζουν ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Τρόικα
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Ψαλιδίζουν τους στόχους, φοβούνται τα μέτρα