Ηλεκτρονική Έκδοση

Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά

Χρονοτριβές και παρατάσεις

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Οι διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν έχουν «σημειώσει σημαντική πρόοδο», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών «ανακλήθηκε ελλείψει προόδου». «Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός. Θα πρέπει να οριστεί μια ημερομηνία για «να ξανασυναντηθούμε σύντομα», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται να καθοριστεί μια νέα ημερομηνία για να συνεχιστούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Ο αντικειμενικός σκοπός μιας συμφωνίας είναι να μην αποκτήσει σε καμιά περίπτωση πυρηνικά όπλα το Ιράν», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Πρέπει να συζητήσουμε για τον αντιδραστήρα στο Αράκ, τις συσκευές φυγοκέντρησης, διότι εάν το Ιράν αποποιείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τότε δεν έχει ανάγκη έναν τεράστιο αριθμό συσκευών φυγοκέντρησης.

Πρέπει επίσης να συζητήσουμε για τον έλεγχο όλων αυτών». «Υπάρχουν στοιχεία για τα οποία έχουν υπάρξει ορισμένες χειρονομίες, (έχουν δημιουργηθεί) ορισμένες πιθανότητες, ιδίως για το Αράκ. Ωστόσο για άλλα (ζητήματα που εκκρεμούν) δεν σημειώνεται πρόοδος», πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Οι διαπραγματευτές της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ —ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα— συν τη Γερμανία) έχουν ορίσει προθεσμία έως την 24η Νοεμβρίου για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις πως έχει αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε χθες κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό της πρόγραμμα «εντίμως και με καλή πίστη», με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Πηγές: AMΠΕ, Γαλλικό

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή