Ηλεκτρονική Έκδοση

Επανεξέταση της συμφωνίας ΕΕ-Ουκρανίας ζητά ο Πούτιν

Επιστολή προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προκειμένου να επανεξεταστεί η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας, που υπογράφηκε πρόσφατα, απέστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος Μπαρόζο έλαβε μια επιστολή του προέδρου Πούτιν" σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε η εκπρόσωπός του Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν αλλά υπογράμμισε πως η ΕΕ "δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ' αυτή τη συμφωνία".

"Όμως η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΕΕ και σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία είναι "διμερής" και οποιαδήποτε τροποποίηση δεν θα μπορούσε να επέλθει παρά μόνον ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών που την υπογράφουν, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο ο Ρώσος πρόεδρος ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με "άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα" αν η ΕΕ και η Ουκρανία δεν σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της.

Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάιεφ, σε επιστολή του προς τον  επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε, Κάρελ Ντε Χουχτ, ανέφερε ότι η Μόσχα επιθυμεί να διεξαχθούν τριμερείς διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συνθήκης σύνδεσης Ε.Ε. - Ουκρανίας, που εκτιμά ότι θα βλάψει την ρωσική οικονομία.

Το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η Ουκρανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας τα οποία θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως η ρωσική οικονομία μπορεί να υποστεί ζημίες ύψους 100 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθάνουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Κιέβου-ΕΕ.

Η αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία