Ηλεκτρονική Έκδοση

Συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροεπιδρομές στο Ιράκ

Την έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ ενέκρινε σήμερα η Βουλή της Βρετανίας με 524 ψήφους υπέρ και 43 κατά, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου η βρετανική Πολεμική Αεροπορία (RAF) να συμμετάσχει στις επιδρομές τις οποίες διεξάγουν αεροσκάφη του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: EPA/ANDY RAIN Φωτογραφία: EPA/ANDY RAIN Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η επέμβαση κατά το αίτημα της ιρανικής κυβέρνησης ήταν "ηθικά δικαιολογημένη" προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια "κτηνώδη τρομοκρατική οργάνωση" και ότι ήταν ξεκάθαρα νόμιμη.

«Θα είναι μια αποστολή που δεν θα πάρει μήνες, αλλά χρόνια, όμως πιστεύω πως πρέπει να προετοιμασθούμε γι' αυτή τη στράτευση», δήλωσε ο Κάμερον στο βρετανικό κοινοβούλιο, και σημείωσε ότι "τα χαρακτηριστικά αυτής της εκστρατείας θα είναι η υπομονή και η επιμονή". ,Επίσης  είπε πως δεν θα υπάρξουν «βρετανικά ή δυτικά στρατεύματα τα οποία θα καταλάβουν το Ιράκ».

Για τη Συρία, ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε: «Πιστεύω πως οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα», αν και η απόφαση που καλείται να λάβει το βρετανικό Κοινοβούλιο αφορά αποκλειστικά το Ιράκ.
 
Κέρδισε την υποστήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος των Εργατικών. Εντ Μίλιμπαντ ο οποίος δήλωσε ότι η αδράνεια θα οδηγούσε "σε περισσότερους θανάτους" στο Ιράκ, μεγάλα τμήματα του οποίου ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. 
Όπως μεταδίδει το BBC τα βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη είναι πιθανό να κληθούν να αναλάβουν δράση από αυτή την Κυριακή.

Έξι μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για να συμμετάσχουν στις επιδρομές, ήδη αμέσως μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να ανακαλέσει τη Βουλή των Κοινοτήτων από τη θερινή της διακοπή λειτουργίας ώστε να ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά το επίσημο αίτημα το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ιράκ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωί της Παρασκευής, οι ΗΠΑ και οι άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, κυρίως εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Βρετανία