Ηλεκτρονική Έκδοση

Εξηγήσεις Πορτογάλου πρωθυπουργού για «παράνομες» αμοιβές

Διέψευσε ως «ανυπόστατες» τις κατηγορίες ότι είχε λάβει παρανόμως χρηματικές αμοιβές πριν από μια δεκαετία ενώ ήταν βουλευτής ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κουέλιου, με την αντιπολίτευση να ζητά την άρση του τραπεζικού του απορρήτου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κατηγορείται από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα του Τύπου ότι ενώ ήταν βουλευτής παρανόμως λάμβανε αμοιβές από μια εταιρεία (Tecnoforma) η οποία συνδεόταν με μη κυβερνητική οργάνωση με την οποία συνεργαζόταν.

Η γενική εισαγγελία της Πορτογαλίας ανέφερε χθες ότι έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία τον Ιούνιο για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με την εταιρεία Tecnoforma από το 1997 ως το 2001. Άρχισε έρευνα για την υπόθεση, αλλά κατόπιν την έθεσε στο αρχείο.

Ο ίδιος πάντως μιλώντας σε μια συνεδρίαση της Βουλής παραδέχθηκε ότι ζήτησε αποζημίωση για έξοδα παραστάσεως, κυρίως για ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενόσω εργαζόταν σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, επέμεινε όμως ότι δεν λάμβανε ποτέ κάποιο άλλο εισόδημα.

"Δεν έλαβα ποτέ καμιά πληρωμή από την Tecnoforma ενόσω ήμουν βουλευτής", δήλωσε ο Πάσους Κουέλιου, χειροκροτούμενος από τα έδρανα των βουλευτών της κεντροδεξιάς κυβερνώσας συμμαχίας. "Δεν έλαβα ποτέ καμιά πληρωμή για τη δουλειά που έκανα για οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. . . Τα περιουσιακά μου στοιχεία και η ζωή μου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφανή", υποστήριξε ο ίδιος.

Όταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, τον προκάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα το ιστορικό των τραπεζικών του λογαριασμών, ο Πάσους Κουέλιου απάντησε ότι είναι δικαίωμά του να μην το κάνει και ότι αρνείται να κάνει ένα «στριπτίζ των τραπεζικών του λογαριασμών για την ικανοποίηση των αναγνωστών των εφημερίδων». Ο Σεγκούρου ωστόσο δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα με βάση το Σύνταγμα της χώρας για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο των λογαριασμών του πρωθυπουργού διότι μόνον αυτό, όπως υποστήριξε, μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία