Έντυπη Έκδοση

Η ανασκαφή της Αμφίπολης

Μην πάρετε τοις μετρητοίς ότι «ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα» να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή στην Αμφίπολη, ήταν σα να έλεγε χτες η Αικατερίνη Περιστέρη στην ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους, μαζί με την Αννα Παναγιωταρέα, στο Μουσείο της Αμφίπολης. «Μια κουβέντα είπα... Σ' ένα μήνα τελειώνουμε».

Εχει κοστίσει  έως τώρα 600.000  ευρώ, σύμφωνα  με τα οικονομικά  στοιχεία που δόθηκαν επισήμως χθες Εχει κοστίσει έως τώρα 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν επισήμως χθες Στην ερώτηση που της ετέθη, αν νιώθει ότι εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα όπως πολλοί διέβλεψαν, ιδίως στα πρώτα στάδια της έρευνας, όταν έσπευσε ο πρωθυπουργός στο σκάμμα πριν καν ανοίξει ο τάφος, η αρχαιολόγος είπε: «Τη δουλειά μας κάνουμε. Ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας».

Κι επειδή έχουν πολλά γραφεί και για το υπερβολικό κόστος αυτής της ανασκαφής σε μια εποχή που χρήματα δεν υπάρχουν και άλλοι αρχαιολόγοι εκλιπαρούν μάταια το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς για να τους δώσουν ελάχιστα ευρώ για να ολοκληρώσουν το έργο τους, οι δύο κυρίες έδωσαν ακριβή οικονομικά στοιχεία, ξεκινώντας από το 2010 που δόθηκαν 20.000, το 2011 (80.000), το 2012 (50.000), το 2013 (90.000) για να εκτοξευθεί ο προϋπολογισμός το 2014 στα 300.000 ευρώ (150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, άλλα 150.000 δωρεά από την Εθνική Τράπεζα) ενώ αναμένονται επιπλέον 35.000 από τη ΔΕΣΦΑ και 25.000 από τα Ελληνικά Πετρέλαια (σύνολο τετραετίας 600.000).

Σχετικά με τις αμφισβητήσεις της χρονολόγησης του τάφου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. (η αρχαιολόγος Ολγα Παλαγγιά θεωρεί πως είναι των ρωμαϊκών και όχι των ελληνιστικών χρόνων), δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Παρακάλεσε ωστόσο, εκ μέρους της ομάδας εργασίας, «να μείνει το αρχαιολογικό έργο στο πεδίο, μακράν πάσης παραφιλολογίας» και δήλωσε: «Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή, η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια».

Σε άλλο σημείο, όταν της ετέθησαν σχόλια και δημοσιεύματα ξένων ειδικών και μη, είπε: «Το ΥΠΠΟΑ και οι συντελεστές της ανασκαφής στο λόφο Καστά Αμφίπολης, παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη διατύπωση απόψεων Ελλήνων και ξένων -ειδικών και μη- σχετικά με το ταφικό συγκρότημα» επισημαίνοντας πως «οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, έως σήμερα, είναι 14. Θέλω να γίνει σαφές ότι οι συντελεστές της ανασκαφής δεν διατυπώνουν άποψη για την ταυτότητα του νεκρού. Περιμένουν, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα».

Τώρα, σε σχέση με την πρόοδο της ανασκαφής, ανέφεραν ότι έχει καθαριστεί πλήρως ο πρώτος χώρος όπου αποκαλύφθηκε το γνωστό κόκκινο δάπεδο. Εγιναν αποχωματώσεις στα πρανή της δυτικής πλευράς του μνημείου. Κατέβηκε η στάθμη των χωμάτων στο δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης στον επόμενο χώρο. Συνεχίστηκαν οι υποστυλώσεις. Συνεπώς, ουδέν νεώτερον για την υπόγεια επέκταση του τάφου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία