Έντυπη Έκδοση

Πανεπιστήμιο για όλους

Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ

Επος και δράμα

Από το χθες στο αύριο

Δώδεκα μελέτες του Δ.Ν. Μαρωνίτη, με θέμα τα ομηρικά έπη -κυρίως την Ιλιάδα- αλλά και τη σχέση έπους και δράματος, έρχονται στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού. Οι περισσότερες δημοσιεύθηκαν σε πρακτικά συνεδρίων αλλά και αρμόδια περιοδικά. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τον ποιητικό λόγο και να εστιάσει στην ουσία του θέματος ο συγγραφέας αποφεύγει να μας παραθέσει υποσέλιδες παραπομπές, ενώ ακόμα απουσιάζει συνειδητά και ο κατάλογος των πρώτων δημοσιευμάτων.

Ορισμένες από τις θεματικές ενότητες που αναλύονται είναι ο τρόπος πρόσληψης της Ιλιάδας και η σκηνική της διδασκαλία, η γενεαλογία του Κακού αλλά και η μνήμη σε αντιδιαστολή με τη λήθη. Ωστόσο, τόσο στο πρώτο μέρος του έργου («Από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια», που αποτελείται από οκτώ μελέτες) όσο και στο δεύτερο («Από το έπος στο δράμα», που αποτελείται από τέσσερις μελέτες) δεν παραλείπονται και οι εμβληματικές προσωπικότητες.

Ο σιωπηλός Πάτροκλος, ο Αχιλλέας που χαρακτηρίζεται είτε από εκδικητική εξαγρίωση είτε από μια συμπαθητική εξημέρωση, αλλά και ο Οδυσσέας μαζί με τον αμφιλεγόμενο Οιδίποδα κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης βρίσκεται στην πιο ώριμη στιγμή του και μας παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πόνημα.

**

ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ ΙΕ'- ΙΣΤ'

Από τις εκδόσεις Ζήτρος κυκλοφορεί ο έκτος τόμος με το μεταφρασμένο και σχολιασμένο έργο του ιστορικού της ύστερης αρχαιότητας Διόδωρου Σικελιώτη (80-20 π.Χ.). Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε γι' αυτόν προέρχονται από το ίδιο το έργο του, την Ιστορική Βιβλιοθήκη, το οποίο έγραψε κατόπιν παραγγελίας των εύπορων Ρωμαίων χορηγών.

Η αφήγησή του ξεκινά από την 180ή Ολυμπιάδα (59-60 π.Χ.), οπότε πιθανολογούμε πως έγραψε την ιστορία του μεταξύ 60 και 30 π.Χ. Το έργο του Διοδώρου πραγματεύεται την παγκόσμια ιστορία από τη δημιουργία μέχρι την εποχή του, ειδικότερα το 59 π.Χ., έτος της πρώτης υπατείας του Καίσαρα.

Αποτελείται από 40 βιβλία, από τα οποία έχουν διασωθεί τα πέντε πρώτα και η δεύτερη δεκάδα (Χ-ΧΧ). Ο ίδιος μας πληροφορεί για το περιεχόμενο των βιβλίων του: Τα έξι πρώτα αναφέρονται στα μυθικά χρόνια, τρία από αυτά στα βαρβαρικά έθνη και τρία στους Ελληνες· τα επόμενα έντεκα αναφέρονται στο διάστημα από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου· και τα υπόλοιπα είκοσι τρία βιβλία εξιστορούν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 59 π.Χ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ PDF

PDF 1

PDF 2

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο
Σχετικά αρχεία
el30--13 - 4.54 MB
sal-28-29_red-1-biblio - 733 KB