Έντυπη Έκδοση

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η καρδιά προδίδει και τους νέους

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υλοποιεί μια σειρά από ενημερωτικές ενέργειες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη σημασία της πρόληψης

Νέα όπλα έχουν πια στα χέρια τους οι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία πλήττουν όλο και μικρότερες ηλικίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς άλλωστε, που εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, βρίσκει τα καρδιαγγειακά νοσήματα να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι περίπου 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, υλοποιεί μια σειρά από ενημερωτικές ενέργειες, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη σημασία της πρόληψης.

Τα μέλη της επιστημονικής εταιρείας τονίζουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτές.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Καλλικάζαρος, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή, η οποία, με επιπολασμό στο γενικό πληθυσμό περίπου 1%, είναι η συχνότερη αρρυθμία και αποτελεί κύρια αιτία πρόκλησης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ), ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παροξυσμική ή μόνιμη. Μάλιστα, επί κολπικής μαρμαρυγής μη βαλβιδικής αιτιολογίας, τα 2/3 των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα καρδιακών εμβολών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% αυτών των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα θρόμβων που εδράζονται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Δυστυχώς, αυτά τα επεισόδια είναι ιδιαίτερα καταστροφικά και με πολύ άσχημη πρόγνωση.

Ο κ. Καλλικάζαρος, επίσης, ανέφερε στοιχεία σχετικά με τη φλεβική θρομβοεμβολή, μια νόσο με την οποία διαγιγνώσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι 543.454 θάνατοι σε ετήσια βάση σχετίζονται στην Ευρώπη με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, τη μία εκ των δύο μορφών της νόσου, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το άθροισμα θανάτων από AIDS (5,860), από καρκίνο του πνεύμονα (86.831), του προστάτη (86.831) και από τροχαία (53.599).

Για τη θεραπεία της νόσου, νέα επιστημονικά δεδομένα, που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2014), κατέδειξαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα για τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία, με παράλληλη ελάττωση της συχνότητας αιμορραγίας.

Ενδεικτικά, η απιξαμπάνη, που πολύ πρόσφατα έλαβε ένδειξη για θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολής, μείωσε κατά 69% τον κίνδυνο αιμορραγίας σε σχέση με τη χορήγηση ενοξαπαρίνης και ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.

**

Κόψτε τις κακές συνήθειες για να σώσετε την καρδιά σας!

Αλλάξτε συνήθειες για να προστατέψετε την καρδιά σας, αποφαίνονται άλλη μια φορά οι ειδικοί επιστήμονες, απευθυνόμενοι όμως αυτή τη φορά κυρίως στους άνδρες.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology», αναφέρει ότι 4 στις 5 καρδιακές προσβολές στους άντρες μπορούν να προληφθούν όταν κάποιος κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς βάρους, την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση, την αποφυγή του τσιγάρου και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έρευνα αποτελεί ανάλυση στοιχείων μιας δεκαετίας σχετικά με τις συνήθειες υγείας και του τρόπου ζωής 20.000 Σουηδών αντρών, ηλικίας 45 έως 79 ετών.

Ο dr. Sam Brar, του Kaiser Permanente, πιστεύει ότι το μέγεθος της μείωσης των καρδιακών προσβολών είναι εκπληκτικό.

Πρόσθεσε, ότι όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακόμα και ένας άντρας που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν πρόσεχε τον εαυτό του μπορεί να ωφεληθεί από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο dr. Brar δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι σε ασθενείς που ήδη έχουν μπλοκαρισμένες αρτηρίες και δεν έχουν υποβληθεί σε αγωγή, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Υγεία & Διατροφή
Καρδιολογία