Έντυπη Έκδοση

Συμβουλές υγείας για γερά δόντια

Με άριστα το δέκα, οι Ελληνες παίρνουν κάτω από τη βάση όσον αφορά τη στοματική τους υγιεινή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, έξι στους δέκα συμπολίτες μας βουρτσίζουν τα δόντια τους μόλις μία φορά την ημέρα!

Συνέπεια, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τερηδόνας και ουλίτιδας, η οποία προσβάλλει και τα οστά των γνάθων.

Οι χρυσοί κανόνες στοματικής υγιεινής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το τακτικό και συχνό βούρτσισμα με την κατάλληλη οδοντόκρεμα και το σωστό στοματικό διάλυμα.

* Κάθε πότε να βουρτσίζουμε τα δόντια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, επιβάλλεται το σχολαστικό βούρτσισμα τόσο των δοντιών όσο και της γλώσσας έπειτα από κάθε γεύμα.

* Κάθε πότε να πηγαίνω στον οδοντίατρο;

Οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, είτε για έλεγχο είτε για καθαρισμό.

* Τι οδοντόκρεμα να διαλέξω;

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας επισημαίνουν ότι μια φθοριούχος οδοντόκρεμα για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα είναι καλή επιλογή. Οσοι έχουν υπερευαισθησία της ρίζας των δοντιών υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες που μετριάζουν την ενόχληση, αλλά καλό είναι να τις επιλέξουν αφού προηγηθεί συζήτηση με τον οδοντίατρό τους.

* Τελικά να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα;

Οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Μπορούμε, όμως, να το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά. Πάντα όμως να ζητάμε τη συμβουλή του οδοντιάτρου μας.

* Να βάζω οδοντόκρεμα με λεύκανση;

Οι ειδικοί συνιστούν ότι είναι καλό να τις χρησιμοποιούμε αφού πρώτα έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο, προκειμένου να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

* Πότε να χρησιμοποιώ μεσοδόντια βουρτσάκια;

Το μεσοδόντιο βουρτσάκι πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού της περιοχής ανάμεσα στα δόντια, όπου συνήθως παραμένουν υπολείμματα τροφών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση το βράδυ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Υγεία & Διατροφή
Οδοντιατρική