Έντυπη Έκδοση

Σταματήστε το χρόνιο πόνο με ένα κουμπί!

Τέλος στο καθημερινό μαρτύριο μιας 48άχρονης γυναίκας, η οποία τα τελευταία 12 χρόνια υπέφερε από φρικτούς πόνους στην κοιλιά, παρά τα ισχυρά φάρμακα και τα χειρουργεία που είχε υποβληθεί, έβαλαν Ελληνες νευροχειρουργοί με την εμφύτευση διεγέρτη νωτιαίου μυελού.

Η επέμβαση αυτή, η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα για χρόνιο σπλαγχνικό πόνο, άλλαξε τη ζωή της, καθώς μπορεί πλέον να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, να φροντίζει τα παιδιά της και να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής χωρίς φριχτούς πόνους και φάρμακα.

«Η ζωή της γυναίκας ήταν πραγματικός εφιάλτης, αφού το τελευταίο διάστημα ήταν κλινήρης λόγω των αφόρητων πόνων, αλλά και των ισχυρότατων παυσίπονων που έπαιρνε», αναφέρει ο νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης καθηγητής Ιωάννης Πολυθοδωράκης, ο οποίος πραγματοποίησε τη λεπτή επέμβαση.

«Τέσσερις μήνες τώρα, μετά την εμφύτευση του διεγέρτη νωτιαίου μυελού, απαλλαγμένη από τους αφόρητους πόνους, αρχίζει να απολαμβάνει και πάλι τις χαρές της ζωής τις οποίες είχε στερηθεί».

Μια ζωή χειρουργεία και πόνους

Ο Γολγοθάς της 48άχρονης δημοσιογράφου ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν το 2002 έγινε μητέρα για δεύτερη φορά με καισαρική τομή. Εξι μήνες αργότερα, μετά την καισαρική τομή, εμφανίστηκαν οι πρώτοι πόνοι, οι οποίοι ήταν σχεδόν καθημερινοί και έντονοι στην κοιλιακή χώρα.

Μετά την πολυετή χειρουργική της οδύσσεια κατέληξε σε νοσοκομειακό Ιατρείο Πόνου, όπου της έγινε δοκιμαστικά με επισκληρίδιο έγχυση οπιοειδών (ισχυρότατα παυσίπονα -ισοδύναμα της μορφίνης), στα οποία είχε μικρή ανταπόκριση.

Μετά την εξέλιξη αυτή άρχισε πλέον να λαμβάνει οπιοειδή, προκειμένου να μετριάσει τον πόνο που την ταλαιπωρούσε μέρα-νύχτα, ενώ το τελευταίο διάστημα ζούσε κλινήρης στο σπίτι της είτε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Πώς γίνεται η εμφύτευση

«Υστερα από προσεκτική μελέτη του ιστορικού της και συναισθανόμενοι το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, συστήσαμε στην ασθενή τη μέθοδο της νευροτροποποίησης και ειδικότερα την εμφύτευση διεγέρτη νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulator)», εξηγεί ο κ. Πολυθοδωράκης και συνεχίζει: «Η μέθοδος είχε εφαρμοστεί σε 60 ασθενείς με σπλαγχνικό πόνο στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά». Και καταλήγει:

«Μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, δεν μπορούσε να πιστέψει τη θεαματική αλλαγή και σε επιστολή της προς τους θεράποντες ιατρούς της ανέφερε: "Είμαι όρθια, δεν πίνω παυσίπονα και άρχισα σιγά σιγά να φροντίζω την οικογένειά μου, κυκλοφορώ και πάλι στην κοινωνία και αρθρογραφώ"».

Πού εφαρμόζεται

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέθοδος της νευροτροποποίησης αποτελεί την τελευταία λέξη της Ιατρικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που υποφέρουν καθημερινά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Υγεία & Διατροφή