Έντυπη Έκδοση

ΒΑΖΕΙ ΠΑΓΟ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ασφαλείς οι καταθέσεις, απαντά ο Χαρδούβελης

Εμμεσο άδειασμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ν.Δ., Αδώνιδος Γεωργιάδη, βλέπουν τραπεζικοί κύκλοι στην αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρέπει να γίνονται πολιτικά παιχνίδια με τις τραπεζικές καταθέσεις.

Να περάσει ο χειμώνας και βλέπουμε... Να περάσει ο χειμώνας και βλέπουμε... Ο κ. Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), τόνισε ότι πρέπει «να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων», προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.

Αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια μετά τα stress tests για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ώστε να παραμείνουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, ενώ αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», είπε ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Περιγράφοντας τη λύση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα κριτήρια.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ουσιαστική τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και χαρακτηρίζει σημαντική την ανταπόκριση-δέσμευση του υπουργού για «ανοιχτή γραμμή» διαλόγου (ΟΤΟΕ-υπουργού) για όλα τα θέματα που αφορούν στις τράπεζες.

Τέλος, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι στο πλαίσιο του δικού της ιδιαίτερου ρόλου, ως κλαδικής οργάνωσης των εργαζομένων στον πιο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο, όμως, ενός σχεδιασμού και μιας πολιτικής που θα έχουν ως επίκεντρο την πραγματική οικονομία, τον άνθρωπο και την ελληνική κοινωνία και θα πείθουν όχι μόνο στο επίπεδο των διακηρύξεων και των προθέσεων, αλλά και των πράξεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Αποταμίευση και καταθέσεις
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα