Έντυπη Έκδοση

Ερχεται χειμώνας και η Ε.Ε. «χαϊδεύει» την Gazprom

Σε έμμεσες παραινέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβησαν η Γερμανία και η Γαλλία, προκειμένου η Ρωσία -και κατ' επέκτασιν η Gazprom- να «πέσει στα μαλακά», επιδιώκοντας κατ' αυτόν τον τρόπο να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, καθώς διακυβεύονται διμερείς συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ με ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις των δύο αυτών χωρών.

Μας κρατάνε στο χέρι Μας κρατάνε στο χέρι Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρόσχημα (;) την κρίση στην Ουκρανία και υπό την απειλή της Μόσχας ότι το χειμώνα μπορεί και να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποφάσισε να «αναστείλει» προσωρινά την έρευνα εις βάρος της Gazprom, η οποία κατηγορείται για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της» στην αγορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε., επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει κλείσει».

«Η Ρωσία υπήρξε ανέκαθεν αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση», δήλωσε ειδικότερα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, Στέφαν Κόλερ.

Ξεκρέμαστοι

Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, η οποία υποστηρίζει ότι διατηρεί προνομιακή σχέση με τη Ρωσία, λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει επί της ουσίας προνομιακή τιμή για το φυσικό αέριο το οποίο προμηθεύεται από την Gazprom, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Κολονίας, η χώρα μας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις στην περίπτωση διακοπής των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έπειτα από έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποθήκες της χώρας θα είναι πλήρεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, η οποία μέσω του υπουργείου ΠΕΚΑ έχει προβάλει την ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός συντονισμός της αγοράς LNG σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης να υπάρξει διοχέτευση φορτίων LNG από χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα προς τα κράτη-μέλη εκείνα όπου θα διαπιστωθούν ελλείψεις, φαίνεται πως θα χρειαστεί τώρα να συναγωνιστεί την Ισπανία.

Και τούτο διότι η Ισπανία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε. στην αγορά LNG, προσβλέποντας στη δημιουργία πολλών διαφορετικών σταθμών αποθήκευσης κα επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή στο έδαφός της, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών της Ευρώπης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Φυσικό αέριο
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή