Έντυπη Έκδοση

* ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Συνάντηση με Σαμαρά για τα αναδρομικά

Κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ζητούν οι έξι δικαστικές ενώσεις της χώρας, οι οποίες διαμαρτύρονται για «αθέτηση των συμφωνηθέντων» από την κυβέρνηση σε σχέση με την αποκατάσταση του μισθολογίου τους.

Σε επιστολή που απευθύνουν προς τον πρωθυπουργό τονίζουν ότι αν και έχουν περάσει 3 μήνες από τη νομοθετική διάταξη που εξουσιοδοτεί τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να εκδώσουν απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες καταβολής των αναδρομικών τους, αυτή δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση εξακολουθούσε να τους διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να αποστεί από τα συμφωνηθέντα.

Τέλος η αναμονή

Οπως αναφέρουν, «θεωρούν ότι έχει εξαντληθεί κάθε εύλογο διάστημα αναμονής» και ζητούν την άμεση έκδοση -εντός του Σεπτεμβρίου- της κοινής υπουργικής απόφασης για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών διαφορών πριν από τη λήξη του έτους.

Οι δικαστικές ενώσεις θυμίζουν ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές και παράνομες τις αλλεπάλληλες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους και δεσμεύτηκε «κατά τρόπο ρητό και ανεπιφύλακτο» ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση, θεσπίζοντας διατάξεις με τις οποίες οι αποδοχές τους θα επανέλθουν εφεξής στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και θα ρυθμίζεται και ο τρόπος εξόφλησης των αναδρομικών τους.

Στη συνέχεια, υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία των δικαστικών ενώσεων με το υπουργείο Οικονομικών, το περιεχόμενο της οποίας αποτυπώθηκε σε «non paper» κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, στις 9 Απριλίου 2014. Προέβλεπε την εξόφληση των αναδρομικών σε δύο ισόποσες δόσεις, εντός του 2014.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Γράβαρης, Σύμβουλος Επικρατείας Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρ. Εφετών ΔΔ, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου και Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μισθοί/συντάξεις
Δικαιοσύνη
Κυβέρνηση