Έντυπη Έκδοση

Ο Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η Ρένα χωρίζει Αργύρη-Κυριάκο

Το «παγόβουνο» από την υπόγεια κόντρα που υποβόσκει εδώ και καιρό μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου βγήκε χθες στην επιφάνεια με μια δήλωση-σοκ του Αργύρη Ντινόπουλου που έφερε... ταχυκαρδίες στην κυβερνητική «κιβωτό» του Μαξίμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι υπέρ της Δούρου και όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να επεξηγήσει στη συνέχεια ότι είναι "υπέρ της ρήσης Δούρου θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα". Η είδηση βέβαια κρυβόταν στις δηλώσεις Ντινόπουλου που είχαν να κάνουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς υπογράμμισε ότι:

* Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνουν απολύσεις.

* Το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης δεν είναι κάποιοι κατεργαρέοι δήμαρχοι της δεκαετίας του 2000 και τα όσα έκαναν με τις προσλήψεις, αλλά το τεράστιο οικονομικό της πρόβλημα.

Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με την κίνηση Ντινόπουλου να προωθήσει στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που αρνούνται τη διενέργεια των ελέγχων, αποδεικνύουν ότι η κόντρα μεταξύ των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. έχει γεωγραφική αναφορά στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας, όπου εκλέγονται και οι δύο, και χρονική αναφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Σε ιδεολογικό πεδίο επίσης κανείς πλέον δεν μπορεί να κρύψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στη συνισταμένη των μεταρρυθμιστών, ενώ ο Αργύρης Ντινόπουλος είναι οπαδός της λαϊκής Δεξιάς.

Ο Αργύρης Ντινόπουλος βρήκε πάτημα στις δηλώσεις της Ρένας Δούρου για να εκδηλώσει την κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποβόσκει εδώ και καιρό Ο Αργύρης Ντινόπουλος βρήκε πάτημα στις δηλώσεις της Ρένας Δούρου για να εκδηλώσει την κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποβόσκει εδώ και καιρό Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ενοχλημένος με τη στάση του κ. Ντινόπουλου στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και τις μονιμοποιήσεις που έγιναν στους δήμους, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει βγει μπροστά για αυτό το θέμα, ούτε έχει αναλάβει πρωτοβουλία στο ζήτημα των ελέγχων παρά το γεγονός ότι εποπτεύει τους ΟΤΑ.

Με τη χθεσινή μάλιστα κίνηση Ντινόπουλου να μην επιβάλει προς το παρόν ο ίδιος κυρώσεις στους απείθαρχους δημάρχους, αλλά να μείνει ουσιαστικά ουδέτερος, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, φαίνεται ότι οι σχέσεις των δύο υπουργών είναι τεταμένες παρά τις διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα. Οπως είναι γνωστό, εκτός από τη σιβυλική δήλωση Ντινόπουλου ότι έχει υποχρέωση να κάνει οτιδήποτε για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε την πρωτοβουλία στις αποκεντρωμένες διοικήσεις να ελέγξουν τη νομιμότητα των αποφάσεων και αν αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με τους νόμους του κράτους ενδεχομένως να ακυρωθούν.

Σε αυτήν την περίπτωση το υπουργείο θα ζητήσει από τους τοπικούς άρχοντες να πειθαρχήσουν και αν εκείνοι δεν το κάνουν, μπορεί να προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο.

Στο κενό

Ετσι έπεσε στο κενό η προσπάθεια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προκαλέσει εμπλοκή του Αργύρη Ντινόπουλου στην κόντρα του με τους δημάρχους, που υλοποιήθηκε σε πρώτο πλάνο με την προώθηση στον υπουργό Εσωτερικών των εκθέσεων των επιθεωρητών-ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης για άρνηση ελέγχου δικαιολογητικών συμβάσεων εργασίας.

Μετά το θόρυβο που σημειώθηκε, ο κ. Ντινόπουλος σε «δεύτερες» δηλώσεις του χθες στον ΣΚΑΪ επεσήμανε: «Δεν είμαστε "αταίριαστοι" με τον κ. Μητσοτάκη, είναι κοινή η προσπάθεια να επιβάλουμε τη νομιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύσκολο έργο, είμαστε σε στενή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο στο μέτρο που μας αναλογεί. Ολοι προσπαθούμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι».

** Στο απυρόβλητο γαλάζιοι δήμοι

Στο απυρόβλητο φέρονται να είναι μέχρι στιγμής αρκετοί γαλαζοπράσινοι δήμοι σε σχέση με το θέμα του ελέγχου των μετατροπών των συμβάσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ψέματα όταν δήλωσε πως δεν υπήρχε πολιτικό κριτήριο στην επιλογή των δήμων απ' όπου ξεκινά ο επανέλεγχος συμβάσεων. Οι αριθμοί δείχνουν ότι από την πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες μετατροπές συμβάσεων εξαιρέθηκαν «γαλάζιοι» και «μπλε» δήμοι και εντάχθηκαν ΟΤΑ με αριστερές διοικήσεις.

Τη σχετική καταγγελία είχε κάνει ο δημάρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι στη λίστα των πρώτων 10 υπό έλεγχο δήμων δεν συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος Αμαρουσίου, που έχει περισσότερες μετατροπές συμβάσεων από τον δικό του δήμο (380 στον Ρέντη, 490 στο Μαρούσι), αλλά διοικείται από τον «γαλάζιο» Γ. Πατούλη, εκλεκτό της Ν.Δ. Οπως στον Δήμο Καλλιθέας, που τον διοικούσε ο «πράσινος» απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, οι μετατροπές ήταν 400, ενώ 350 ήταν οι μετατροπές συμβάσεων στον Δήμο Ηρακλείου, με δήμαρχο ώς τις εκλογές τον υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ. Κουράκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Περιφέρεια Αττικής
Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΟΤΑ
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΕ-ΟΤΑ