Έντυπη Έκδοση

Επικίνδυνοι για τους νέους

Τετρακόσια ευρώ ενοίκιο για ένα στούντιο-τρύπα των τριάντα τετραγωνικών, τετρακόσια πενήντα ευρώ εισιτήρια πήγαιν'-έλα για να δουν το παιδί.

Εμ, μετά, πώς να μη ζητήσει μετεγγραφή το 90% των νέων που πέτυχε εφέτος στη Νομική Κομοτηνής. Και ζητούν κάτι που το δικαιούνται, σύμφωνα με την καλοκαιρινή προεκλογική φωτοβολίδα περί μετεγγραφών του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, που παρέσυρε χιλιάδες παιδιά να συμπληρώσουν λάθος το μηχανογραφικό τους, δηλώνοντας την πρώτη τους επιλογή σε κάποια σχολή της περιφέρειας και όχι τη δεύτερη, που θα τους κρατούσε στον τόπο διαμονής τους, έχοντας σίγουρη τη μετεγγραφή, σύμφωνα με τις στομφώδεις και χειμαρρώδεις τηλεοπτικές δηλώσεις του Λοβέρδου, περί κρίσης και στήριξης της πενόμενης οικογένειας.

Υπολογίζεται ότι θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής 25.000-30.000 νέοι φοιτητές. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς που πέτυχαν (70.000). Και από εκεί αρχίζει το δράμα. Οι πρυτάνεις στην αρχή κάτι ψιθύρισαν, ότι δεν αντέχουν και άλλους φοιτητές, αλλά ξαφνικά, περιέργως, σίγησαν. Τους πέταξε την «καυτή πατάτα» ο Λοβέρδος και τώρα θα πρέπει να αρχίσουν να δικαιολογούνται σε νέους και γονείς γιατί θα απορρίψουν την αίτησή τους. Γάτα, χωρίς πέταλα, ο υπουργός θα βγει να πει «εγώ έχω την πολιτική πρόθεση, αλλά τα πανεπιστήμιά μας δεν αντέχουν μπλα, μπλα, μπλα». Δεν έχει καταλάβει, ή δεν θέλει να καταλάβει, πως μετά την πολιτική ανοησία που διέπραξε, ό,τι και να πει θα είναι εις βάρος του.

Η κρίση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουν να συμμορφώνονται τα Πανεπιστήμια, αλλά το σύστημα προτίμησε να σώσει τις τράπεζες, αντί να πιέσει και να διοχετεύσει κονδύλια για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και των στεγαστικών τους υποδομών. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία παίζοντας στις πλάτες των νέων ανθρώπων.

Ενα άλλο παιχνίδι προχειρότητας αλλά και μιας πονηρής στροφής προς την ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση παίχτηκε από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας, αλλά συνεχίζεται και από τον σημερινό: το Νέο Λύκειο. Είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, που δόθηκαν στην Α' Λυκείου λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις του Ιουνίου, αποδιοργάνωσαν και γέμισαν άγχος τους μαθητές, με αποτέλεσμα οι μισοί να γράψουν κάτω από τη βάση.

Το έγκλημα, όμως, είναι διαρκές. Ενα μικρό παράδειγμα. Στα μαθήματα επιλογής της Β' Λυκείου, στη θετική κατεύθυνση, τα παιδιά που θέλουν να δώσουν ιατρική τα φορτώνουν με μαθηματικά που δεν πρόκειται να δώσουν στις Πανελλαδικές. Εκτός και αν οι φωστήρες του υπουργείου σκέφτονται να τα βάλουν. Να το δούμε κι αυτό. Και τρέχουν τα παιδιά στα φροντιστήρια με δέκα και δώδεκα ώρες την εβδομάδα, και πληρώνουν οι γονείς τα διακόσια και τριακόσια ευρώ το μήνα στην παραπαιδεία. Και εδώ, όπως και στις μετεγγραφές, έχουμε μια περίεργη σιωπή των καθηγητών, που κοιτούν αμέτοχοι το έγκλημα.

Είναι απαράδεκτο να μας εξουσιάζουν τέτοιες πολιτικές και τέτοιοι πολιτικοί. Θα ξυπνήσουμε όταν τα παιδιά μας, τα ανίψια μας, τα εγγόνια μας, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι νέοι, αρχίσουν να μας παίρνουν με τις πέτρες. Ηγγικεν η ώρα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις