Έντυπη Έκδοση

ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ-ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ο χειμώνας θα τους φέρει πιο κοντά

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, παρουσία πιθανότατα των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας, φέρεται ότι συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στην πιθανή ημερομηνία για τη συνάντηση ή τις συναντήσεις.

Δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και δεν αποκλείεται συνάντηση Πούτιν - Ποροσένκο Δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και δεν αποκλείεται συνάντηση Πούτιν - Ποροσένκο Το Βερολίνο, ωστόσο, δηλώνει άγνοια επί του παρόντος για την πιθανή συνάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα συμφωνούσε ωστόσο σε μία τέτοια συνάντηση αν έκρινε ότι αυτό θα βοηθούσε.

«Τίποτα δεν αποκλείει το να συμβεί ξανά, αν (αυτό) βοηθά πραγματικά στη βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία και συμβάλλει στη σταθεροποίηση επί του πεδίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενη στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους -θέση που είχε υποστηρίξει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ- η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν βρίσκει το λόγο να χαλαρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εφόσον δεν τηρείται απόλυτα η συμφωνία του Μινσκ.

Οι G7

Παρόμοια είναι και η στάση των G7, οι οποίοι απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, που συνήφθησαν στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ της Λευκορωσίας νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Σε ανακοίνωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός το οποίο υπεγράφη την 5η Σεπτεμβρίου και το μνημόνιο της 19ης Σεπτεμβρίου, που προβλέπει τη χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία.

Και η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμάται ότι θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρά το ενδεχόμενο άμβλυνσής τους, που είχε αφήσει ανοικτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ .

Στο μεταξύ, το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία σχεδιάζουν να αρχίσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την «προμήθεια» ενέργειας, μετά και την απόφαση της Ουγγαρίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία επ' αόριστον.

Η Ουκρανία λαμβάνει ποσότητες φυσικού αερίου από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, μετά τη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία τον Ιούνιο, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Η διακοπή από πλευράς Ουγγαρίας έρχεται τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom με το συντηρητικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει επικρίνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θεωρείται θαυμαστής του πολιτικού μοντέλου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Πηγές: ΑΠΕ-AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ρωσία
Εξαγωγές
Εξωτερική πολιτική
Φυσικό αέριο