Έντυπη Έκδοση

Θέλουν να πάνε Ιταλία οι Σύροι ναυαγοί

Σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών μεταφέρθηκαν οι Σύροι ναυαγοί, που περισυνελέγησαν την Πέμπτη στα ανοικτά της Κύπρου από κρουαζιερόπλοιο.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των Αρχών και οι μετανάστες πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις και καταγράφηκαν λεπτομερώς τα στοιχεία τους, ώστε να τύχουν χειρισμού αναλόγως της περίπτωσης. Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο, καθώς το ένα έπρεπε χειρουργηθεί άμεσα στην κήλη και το άλλο να υποβληθεί σε μετάγγιση, αφού πάσχει από μεσογειακή αναιμία και για δύο μήνες δεν έχει κάνει μετάγγιση και αποσιδήρωση.

Ανακρίσεις

Δύο από τους αλλοδαπούς ανακρίνονται από την αστυνομία, καθώς υποδείχθηκαν από τους άλλους μετανάστες ως ο καπετάνιος και ο μηχανικός του πλοιαρίου που τους παρέλαβε από τη Συρία για να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Ο κάθε ενήλικος πλήρωσε 6.000 δολάρια, ενώ για τους ανήλικους το τίμημα ήταν 3.000 δολάρια. Ερευνες κάνουν και οι υπηρεσίες πληροφοριών για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται ύποπτα πρόσωπα που διατηρούν σχέσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Θέλουν να φύγουν

Οι μετανάστες, όταν το πλοίο που τους διέσωσε έφτασε στο λιμάνι της Λεμεσού, αρνήθηκαν να αποβιβαστούν ζητώντας να μεταφερθούν στην Ιταλία. Ακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις και τελικώς εξήλθαν του πλοίου όταν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και ανέλαβε δράση ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας χωρίς να χρειαστεί να ασκηθεί βία. Οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν συγγενείς. Οι κυπριακές αρχές μελετούν τις περιπτώσεις τους, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν διαβατήρια ή άλλα έγγραφα που να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Πολλοί δηλώνουν Παλαιστίνιοι της Συρίας και προτίθενται να υποβάλουν αιτήσεις πολιτικού ασύλου στην Κύπρο.

Απελπισία

Κύπριοι αστυνομικοί απέτρεψαν την τελευταία στιγμή έναν μετανάστη από την προσπάθειά του να θέσει τέλος στη ζωή του με σκοινί που κρέμασε από σίδερο. Ο μετανάστης βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση, καθώς έχει χάσει όλη την οικογένειά του στον πόλεμο στη Συρία και αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού ασφάλεια. Η περιπέτειά του στη θάλασσα μάλλον έκαμψε τη θέλησή του και τον οδήγησε στην απόφαση να αυτοκτονήσει. Οι κυπριακές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρουν στους Σύρους προμήθειες σε τροφή, νερό, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. Ηδη στο χώρο όπου φιλοξενούνται έχουν μεταβεί εθελοντές αλλά και Σύροι που ζουν στην Κύπρο και θέλουν να βοηθήσουν ως μεταφραστές.

Οι Κύπριοι στη Λιβύη

Σε μια άλλη εξέλιξη, αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο Κύπριοι που είχαν απαχθεί προχθές μέσα από το σπίτι τους στη Λιβύη. Η κυπριακή πρεσβεία στην Τρίπολη και το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία μέσα από λεπτές διαδικασίες κατάφεραν να επιτύχουν την απελευθέρωση των δύο Κυπρίων οι οποίοι εργάζονται σε κατασκευαστική εταιρεία. Οπως ανακοινώθηκε, η απαγωγή τους δεν σχετίζεται με ακραία ισλαμιστικά στοιχεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Συρία
Ιταλία
Μετανάστες και πρόσφυγες