Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ι.Κ.

«Είμαστε κι εμείς βρομεροί Γάλλοι»

Τη «βάρβαρη και αιματηρή τρομοκρατία» του Ισλαμικού Κράτους καταγγέλλουν οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας και εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στη χώρα τους απέναντι στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στο όνομα του Ισλάμ.

Μεσίστιες σημαίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχει πυροδοτήσει στη χώρα η εκτέλεση του Ερβέ Γκουρντέλ.

Ο πρόεδρος του γαλλικού συμβουλίου του μουσουλμανικού δόγματος Νταλίλ Μπουμπακέρ κάλεσε «τους μουσουλμάνους και τους φίλους τους» σε συγκέντρωση χθες το απόγευμα έξω από το τέμενος του Παρισιού, για να καταγγείλουν τις βιαιότητες του Ι.Κ. Ταυτόχρονα, προσωπικότητες της μουσουλμανικής κοινότητας υπέγραψαν άρθρο στο γαλλικό Τύπο ως απάντηση στην οργάνωση, η οποία είχε καλέσει τη Δευτέρα τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο να σκοτώσουν τους «άπιστους» και «κυρίως τους κακούς και βρομιάρηδες Γάλλους».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζεται στο όνομά μας και, σε ακόμη μεγαλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης στις σημερινές δραματικές συνθήκες, διεκδικούμε την τιμή να πούμε ότι είμαστε κι εμείς βρομεροί Γάλλοι», ήταν η απάντηση στην έκκληση του Ι.Κ. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι δρουν στο όνομα του Ισλάμ», δήλωσε ο Σαγκούρ Καουτέρ, καθηγητής αραβικών στη Γαλλία. «Δεν είναι μουσουλμάνοι αυτοί που το έκαναν αυτό», υπογραμμίζει η Σελιά Ντελγκαντό, 22 ετών, που έχει ασπαστεί το Ισλάμ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, η αλγερινή κοινότητα στη Γαλλία, δηλαδή περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι, δηλώνουν «κυριολεκτικά τραυματισμένοι από αυτή την εκτέλεση», κυρίως εφ' όσον οι ισλαμιστές είναι υπεύθυνοι για δεκάδες χιλιάδες θανάτους στη χώρα τους.

Σε χωριό της Νίκαιας, 800 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με τη συμμετοχή βουλευτών.

Το Σαββατοκύριακο αναμένονται περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, έπειτα από απόφαση της προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους της Λιόν, Κάμελ Καμπτάνε, επιθυμεί να διοργανώσει την 1η Οκτωβρίου στην πόλη μεγάλη διαθρησκευτική συγκέντρωση «για να αντιταχθεί στη βία από όπου κι αν προέρχεται».

Η οικογένεια του Ερβέ Γκουρντέλ ζήτησε να διεξαχθούν οι συγκεντρώσεις «με αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Δεν θα ανεχθούμε λόγια μίσους, πρόκλησης και πολιτικής, από όπου κι αν προέρχονται. Δεν θέλουμε να πάρουν το λόγο βουλευτές».

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Εκδηλώσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος