Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ 49ΧΡΟΝΗΣ

Οι υπόνοιες δεν επιβεβαιώθηκαν

Δεν προέκυψε νεκροφάνεια από τη νεκροψία-νεκροτομή που πραγματοποίησαν τέσσερις ιατροδικαστές στη σορό της άτυχης 49χρονης για την οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι ετάφη ζωντανή! Η γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω προχωρημένου καρκίνου, όπως διέγνωσαν και οι γιατροί της κλινικής που υπέγραψαν το πιστοποιητικό θανάτου.

Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η σορός οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην απότομη μετακίνηση του φέρετρου προς το μνήμα, κατά τη διάρκεια της κηδείας, στα κοιμητήρια της Περαίας.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση με νεκροφάνεια» ανέφερε στην «Ε» ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, ο οποίος παρέστη στην ιατροδικαστική εξέταση ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας. Η νεκροψία-νεκροτομή πραγματοποιήθηκε από τον ιατροδικαστή-λέκτορα ΑΠΘ Φώτη Χατζηνικολάου, παρουσία των ιατροδικαστών Σαμουήλ Τζάου Ντούγκου και Θόδωρου Βουγιουκλάκη, ως τεχνικών συμβούλων της οικογένειας και του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Η υπόθεση προκάλεσε αναστάτωση στο πανελλήνιο. Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, το βράδυ της Πέμπτης, ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Λάμπρος Τσόγκας έδωσε εντολή για αυτεπάγγελτη προανάκριση από την αστυνομία, ζητώντας να διαπιστωθεί αν δικαιολογείται η έξοδος από την κλινική και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέχρι να πραγματοποιηθεί η ταφή. Αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «ανθρωποκτονίας» και του «ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», που αφορούν τους γιατρούς, καθώς επίσης και της «παράβασης καθήκοντος» για τη ληξίαρχο που βεβαίωσε το θάνατο της 49χρονης.

Η 49χρονη, η οποία έπασχε από καλπάζουσα μορφή καρκίνου στο συκώτι και ήταν στο τελικό στάδιο, απεβίωσε στις 5.15 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου ιδιώτης γιατρός βεβαίωσε το θάνατο της, στις 6.30 το πρωί, ενώ στη συνέχεια η οικογένεια παρέλαβε τη σορό για την ταφή.

Το πιστοποιητικό

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πιστοποιητικό θανάτου δεν ήταν θεωρημένο από τον Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει ότι η ταφή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 12 ώρες μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.

Στις 6.30- 7.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κηδεία στα κοιμητήρια της Περαίας και το φέρετρο με τη νεκρή τοποθετήθηκε στον τάφο. Οταν επέστρεψε ο νεκροθάφτης για να ολοκληρώσει την ταφή, ρίχνοντας το υπόλοιπο χώμα, άκουσε περίεργους θορύβους που επιβεβαίωσαν κι άλλοι δύο παρευρισκόμενοι. Οι μάρτυρες μίλησαν για φωνές και χτυπήματα απόγνωσης, που προέρχονταν κάτω από τη γη. Ανοιξαν το φέρετρο, είδαν τη σορό της γυναίκας μετακινημένη. «Είχε το στόμα και τα μάτια ανοικτά», έλεγε η ενημέρωση της αστυνομίας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο μετέβη ασθενοφόρο και γιατρός του ΕΚΑΒ, διαπιστώνοντας ότι η γυναίκα είχε νεκρική ακαμψία, ενώ το καρδιογράφημα και οι υπόλοιπες εξετάσεις που έγιναν, επί τόπου, δεν έδειξαν ίχνη ζωής. «Δεν μπορεί άνθρωπος με νεκρική ακαμψία να φώναζε και να χτυπούσε το φέρετρο», ανέφερε η γιατρός του ΕΚΑΒ Χρυσή Ματσικούδη στους δημοσιογράφους αποκλείοντας το ενδεχόμενο νεκροφάνειας. Η σορός μεταφέρθηκε στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής από τον ιατροδικαστή Φώτη Χατζηνικολάου, παρουσία των ιατροδικαστών - τεχνικών συμβούλων της οικογένειας και του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκτονίες/Θάνατοι/Δυστυχήματα
Ιατροί
Ερευνες & μελέτες