Έντυπη Έκδοση

Αναβιώνει η «Μαγική Πόλις»

Διήμερο φεστιβάλ στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου

Πενήντα και πλέον φορείς και κάτοικοι όλων των ηλικιών συμμετέχουν σήμερα και αύριο στο φεστιβάλ, που διοργανώνει η ομάδα παραστατικών τεχνών «Οχι Παίζουμε / UrbanDigProject» στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου, με τίτλο «Dourgouti Island Hotel».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθεσιακό σκέλος σε άδεια καταστήματα του Δήμου, παραστάσεις, ιστορικές βόλτες, βόλτες χαρτογράφησης, παρουσιάσεις, μουσική, και απευθύνεται σε όσους εμπνέονται από το χτες και το σήμερα της γειτονιάς.

«Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία "Μαγική Πόλις" του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε έναν ευρύχωρο λαβύρινθο, με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο» λέει στην «Ε» ο Γιώργος Σαχίνης, συντονιστής του φεστιβάλ, και συμπληρώνει: «Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει τη δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη "ακτογραμμή": τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το "Dourgouti Island Hotel" είναι ένας τόπος και τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης. Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση γειτονιάς της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 12 δράσεις μαζί με περισσότερες από 50 ομάδες και ανθρώπους γνωρίζουμε και χαρτογραφούμε τον τόπο σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

* Σήμερα Σάββατο: Στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου: Παράσταση Capoeira με τίτλο «Μπλόκο Δουργουτίου» από την ομάδα Abada-Capoeira Minotavros-Team στις 6.30 μ.μ. Μουσική παράσταση με ρεμπέτικα από την «11η Παράλληλο» στις 7.30 μ.μ. και περιβαλλοντικά παιχνίδια. Στην πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων: Παρουσίαση της ομάδας προφορικής ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ), από την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη στις 5 μ.μ. και ταχυδακτυλουργικά από τους Maximos Jr και ΠΛΑΤΩΝ Magic στις 6 μ.μ. Επίσης θα γίνει ιστορική βόλτα με καντάδες (αφετηρία: Στάση Τραμ Κασομούλη) από την Ομάδα ΑΣΤΥ και τους συνεργάτες του Φεστιβάλ, Γιώργο Λιάκο και Γιάννη Φίλια, στις 6 μ.μ.

* Αύριο Κυριακή: Στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου: Μουσική κινηματογράφου, ξεκινώντας από την «Μαγική Πόλις», από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων στις 6 μ.μ. Στην πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων: Συζήτηση με τίτλο «μνήμες από κινηματογράφο με φόντο το Δουργούτι», στις 5 μ.μ., και βιβλιοπαρουσιάσεις με θέμα τη γειτονιά: (1. «Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά», από τον Δ. Κυριακόπουλο. 2. «Καππαδοκία», από τους Τ. Γιαβρόγλου και Δ. Τσιλιμάγκο. 3. «Ο τελευταίος του Κάισλιγκεν» από τη Μ. Σαμπατακάκη) στις 6 μ.μ.

Στην πλατεία «Γωνιάς του Παιδιού» (οδοί Φρειδερίκου Σμιθ / Θυμοχάρους): Παιδικό εργαστήριο «Χορεύοντας τον χάρτη του σώματός σου» από το γειτονικό Studio Κινητήρας στις 5 μ.μ. και θεατρικό παιχνίδι με λαϊκά παραμύθια και την τοπική ιστορία από τον Σπύρο Πετρίτη στις 6 μ.μ. Περιλαμβάνονται ακόμη δράσεις στο δρόμο καθ' όλη τη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ και σταθερές εκθέσεις και στις 3 πλατείες, με φωτογραφικό και άλλο εκθεσιακό υλικό. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.dourgouti.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Εικαστικά
Εκθέσεις
Πολιτιστικές εκδηλώσεις