Έντυπη Έκδοση

* ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Τραγουδούν κατά της εξόρυξης χρυσού

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονταν και χθες οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συναυλία κατά της εξόρυξης χρυσού, που γίνεται απόψε στην Ιερισσό. Συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς που έχουν συνδέσει το όνομα, αλλά και τη δουλειά τους, με την υπεράσπιση των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, τη δημοκρατία, και έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης και του ξεπουλήματος της χώρας.

Θα εμφανιστούν οι: Γιάννης Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Ματούλα Ζαμάνη, Παύλος Παυλίδης και «Β-Movies» και ο Γιάννης Χαρούλης. Ολοι τους ιδιαίτερα αγαπητοί στη νεολαία, που αναμένεται να κατακλύσει απόψε την Ιερισσό. Ολοι οι καλλιτέχνες, αλλά και οι μουσικοί τους, συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη συναυλία, που τείνει να γίνει θεσμός. Για κάποιους από αυτούς είναι η τρίτη φορά που τραγουδάνε για τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, μετά την περσινή συναυλία στην Ιερισσό και τη μεγάλη συναυλία στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, την οποία παρακολούθησαν περί τις 35.000 άτομα.

Στην περσινή συναυλία, όπως είχαν ανακοινώσει οι Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, είχαν έρθει στην Ιερισσό περί τα 12.000 άτομα. Φέτος περιμένουν πολλούς περισσότερους.

Στην Ιερισσό και στα γύρω χωριά, των οποίων οι κάτοικοι αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού, επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός και φρενίτιδα προετοιμασίας. Πάνω από 200 εθελοντές έφτασαν στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες για να βοηθήσουν σε όλους τους τομείς της προετοιμασίας της συναυλίας, αλλά και για να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή του κόσμου, να υπάρχει αρκετό φαγητό, χώρος για να κοιμηθούν, χώρος για πάρκινγκ. Ερχονται από τις Σάπες, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες και το Κιλκίς, όπου κι εκεί κινδυνεύουν από τα σχέδια ανάπτυξης μεταλλείων χρυσού, από το Αποπηγάδι της Κρήτης και το κίνημα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, από την Πάτρα, από την Κέρκυρα και τα κινήματα κατά του ξεπουλήματος του νησιού από το ΤΑΙΠΕΔ και από πολλές άλλες περιοχές.

Ομάδες περιφρούρησης

Βρίσκονται εκεί εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, που θα στήσει ένα πλήρες ιατρείο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει. Στόχος όλων, να μην φύγει κανένας δυσαρεστημένος απ' αυτή τη γιορτή της υπεράσπισης του περιβάλλοντος και του μέλλοντος των ανθρώπων και της γης.

Οι εθελοντές προέρχονται κυρίως από αλληλέγγυα κινήματα απ' όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, σίτισης, πώλησης και ελέγχου των εισιτηρίων, φύλαξης του χώρου που διαμορφώθηκε για στάθμευση, αλλά και για την εξυπηρέτηση των καλλιτεχνών. Ηδη 35 γυναίκες της Ιερισσού και των γύρω χωριών μαγειρεύουν αποκλειστικά και μόνο για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, για να εκφράσουν μ' αυτό τον τρόπο και τις ευχαριστίες όλων για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και την ενίσχυση του αγώνα τους.

Ηδη χιλιάδες σουβλάκια, μπίρες, αναψυκτικά και ποσότητες ψωμιού συγκεντρώνονται για να μην μείνει κανένας νηστικός, ενώ με έξτρα ποσότητες φαγητού εφοδιάζονται οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής.

Η μοναδική εκκρεμότητα, η οποία προβληματίζει τους διοργανωτές, είναι ο καιρός. Τις τελευταίες μέρες βρέχει σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και η θερμοκρασία έχει πέσει. Ομως οι Επιτροπές Αγώνα βρίσκονται σε ανοιχτή καθημερινή επικοινωνία με την ΕΜΥ, για να παίρνουν συνεχείς προβλέψεις, και δεν μένουν μόνο στις προβλέψεις που δίνουν διάφορες ιντερνετικές ιστοσελίδες. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις που έχουν μέχρι τώρα, ο καιρός σήμερα στην Ιερισσό θα είναι καλός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Εξόρυξη χρυσου
Συναυλίες/Παρτι
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Εκδηλώσεις