Έντυπη Έκδοση

Το έγκλημα του Καλλικράτη

Κύριε διευθυντά, ο Αρχαίος Καλλικράτης, Αθηναίος αρχιτέκτονας και εργολήπτης (β' ήμισυ του 5ου αιώνα), δημιούργησε τα μεγάλα έργα των Αθηνών μαζί με τον Ικτίνο και τον Φειδία και από τότε όλη η οικουμένη θαυμάζει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Ο νέος Καλλικράτης των αρχών του 21ου αιώνα μας, δημιούργησε και αυτός μεγάλα έργα. Κατόρθωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταστρέψει τη δομή της Ελλάδας. Αυτό το νομικό τέρας, που παραλόγως φέρει το όνομα του μεγάλου δημιουργού, κατατρώγει την ελληνική περιφέρεια με το να συντελεί στη συγκέντρωση του πληθυσμού της υπαίθρου στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Στα ευλογημένα χωριά και τις κωμοπόλεις της πατρίδας μας δεν ακούγεται πλέον παιδική φωνή, λαλούν μόνο οι κουκουβάγιες... Οι κάτοικοί τους έγιναν -οι περισσότεροι- Αθηναίοι (!) και έτσι η χώρα μας απέκτησε τη μεγαλύτερη πρωτεύουσα του κόσμου σε σχέση με τον πληθυσμό της (χώρας).

Αφορμή να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές διαμαρτυρίας de profundis είναι η σταδιακή απόγνωση-καταστροφή, δεύτερη φορά, μετά το Ολοκαύτωμα 17/6/1944 της ιστορικής και Μαρτυρικής (βάσει νόμου) πόλης της Υπάτης, της φημισμένης μεσαιωνικής Νέας Πάτρας. Ετσι καταργήθηκε η Δημαρχία και τα 16 χωριά της περιοχής και η Λουτρόπολη εξυπηρετούνται (;) πλέον από τη Λαμία. Οι υπηρεσίες και τα σχολεία σιγά σιγά μεταφέρθηκαν και η αρχαία πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, η πόλη της Μαγείας και των ηρώων, κοντεύει να ερημώσει. Και να σκεφθεί κανείς ότι εδώ εδρεύουν και λειτουργούν:

Το θαυμάσιο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.

Το Πλανητάριο στο Κακογιάννειο Ιδρυμα.

Το Αστεροσχολείο επίσης, με το τρίτο σε μέγεθος τηλεσκόπιο της Ελλάδος (ετοιμάζεται).

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας-Υπάτης.

Υπάρχει ακόμη εδώ (ευτυχώς δεν μετακινείται) το άπαρτο κάστρο των Νέων Πατρών.

Το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον της Μαγείας του Λουκιανού και του Απουλήιου.

Η τραγική κατάσταση είναι η ίδια σε όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις με ιστορική διαδρομή. Τα νησιά μας "λειτουργούν" μόνον τα καλοκαίρια, περισσότερο για τους ξένους και από το φθινόπωρο ησυχάζουν...

Οι κάτοικοι της άλλης Ελλάδας, αφού έκαναν τα σπίτια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν "εξοχικά", έγιναν και αυτοί αστοί και "Αθηναίοι".

Τώρα όλοι εμείς εδώ, οι μέτοικοι "Αθηναίοι", ως άλλοι γενίτσαροι, το κατορθώσαμε, και αυτό γιατί αυτοί που νομοθετούν και ψηφίζουν τα διατάγματα ήταν και είναι όλοι τους από την περιφέρεια και τα χωριά μας. Αλλά τώρα τον νου μας τον έχουμε στην Παραλιακή, την Πανεπιστημίου και την Ομόνοια (θα ξαναφτιάξουμε και το σιντριβάνι)! Κρίμα».

Με την εκτίμησή μου,

Κωνσταντίνος Ι. Κοτσίλης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν