Έντυπη Έκδοση

Αυτοπαραγωγή με αντλίες θερμότητας

Ειδικά κίνητρα και για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας που συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου των οικιακών και κτηριακών φωτοβολταϊκών.

Ο συνδυασμός των αντλιών με μικρές εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αποδοτικός και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση. Το οικονομικό μέρος φυσικά συναρτάται από την κλίμακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. και την κατανάλωση ενέργειας.

Το θέμα έθιξε με ανακοίνωσή του ο πανελλήνιος σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ (οικιακά - κτηριακά φωτοβολταϊκά) με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για την προώθηση ρύθμισης αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο στις πολυκατοικίες -ανεξαρτήτως αν το σύνολο καίει πετρέλαιο.

Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι «η ρύθμιση και αίρει το αδιέξοδο χιλιάδων νοικοκυριών που κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο. Διότι έτσι αποκλείονται όσοι διαμένουν σε κτήρια - σπίτια χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου αλλά και τεχνολογίες που επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας».

Για τις αντλίες θερμότητας δανειζόμαστε ορισμένα στοιχεία που σημειώνει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace: «Κάθε σπίτι που "μπάζει" έχει κατά τα άλλα διαφορετικές ανάγκες για θέρμανση που προκύπτουν από την κατασκευή του ή και την τοποθεσία του.

»Η απόδοση μιας αντλίας υπολογίζεται με τον συντελεστή απόδοσης (COP).

»Για παράδειγμα συντελεστής COP3 σημαίνει ότι για κάθε μία κιλοβατώρα (kwh) ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται παράγονται τρεις θερμικές kwh. Πολλές φορές όμως, αναφέρεται το COP που ισχύει σε συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τη δική σου πραγματικότητα».

Ποιο είναι το σωστό COP της αντλίας

Συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται το COP σε συνθήκες 7/35 oC, δηλαδή λαμβάνεται ως δεδομένο:

«- Η εξωτερική θερμοκρασία είναι 7 oC (τι γίνεται όμως αν η μέση θερμοκρασία χειμώνα είναι πιο χαμηλή στην περιοχή που μένεις;).

- Η εσωτερική είναι 35 oC (σε αυτήν την περίπτωση η θερμοκρασία δεν αρκεί για να ζεστάνει τα υπάρχοντα σώματα που χρειάζονται θερμοκρασία 80 oC, οπότε μάλλον χρειάζονται μεγαλύτερο κόστος επένδυσης».

Γι' αυτό «πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι το σωστό COP της αντλίας για τις θερμοκρασίες (εξωτερική - εσωτερική) που σας ενδιαφέρουν. Ετσι μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα το πραγματικό κόστος λειτουργίας».

Ο Τάκης Γρηγορίου επισημαίνει επίσης στο πόνημά του περί αντλιών θερμότητας: «Να εξετάζετε το συνδυασμό τους -αν είναι δυνατόν- με φωτοβολταϊκά συστήματα για να παράγετε εσείς την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται. Ο νέος νόμος, αναφέρει, που σχεδιάζεται από το ΥΠΕΚΑ, θα ευνοεί την αυτοπαραγωγή (δηλαδή παραγωγή ενέργειας κυρίως για ιδιοκατανάλωση) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μικρών φωτοβολταϊκών και από μικρές ανεμογεννήτριες».

Δεν υπολόγισε όμως τα εμπόδια που θα έμπαιναν για την αυτοπαραγωγή στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΥΠΕΚΑ.

Γι' αυτό ο πανελλήνιος σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ ζητεί από το υπουργείο να κινηθεί σε μια λογική διεξόδου «που θα ρυθμίζει και τις λεπτομέρειες εφαρμογής για την αυτοπαραγωγή, ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε εκτός από τη θέρμανση να υπάρχει και η δυνατότητα μείωσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Καύσιμα/Ενέργεια
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)