Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΕΞΑΕΤΙΑ 2008-2013 ΕΝΙΣΧΥΣΕ 19% ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Τιτάν: ψάχνει ντιλ σε 20 χώρες

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ, με τον διευθυντή επενδυτικών σχέσεων, Τάκη Κανελλόπουλο, να διακρίνει θετικές μεσομακροπρόθεσμες εξελίξεις στις περισσότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Η ιστορική ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, από τις παλαιότερες της χώρας (ιδρύθηκε το 1902), η δεύτερη πιο παλιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών (εισήχθη το 1912, μετά τον όμιλο Εθνικής Τραπέζης), έπειτα από καιρό επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αναζητήσει ευκαιρίες νέων εξαγορών σε περίπου 20 χώρες στις οποίες παρακολουθεί τις τοπικές αγορές.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ομίλου στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, ο Τάκης Κανελλόπουλος αποκάλυψε πως εξετάζουν γύρω στις είκοσι χώρες, διάσπαρτες γεωγραφικά ανά τον κόσμο, προκειμένου να βρουν πιθανές ευκαιρίες εξαγορών. Αν διαπιστωθεί πως κάτι προσφέρεται ακριβά, δεν θα το αγοράσει η ΤΙΤΑΝ, απλώς και μόνο για λόγους πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, καθώς τελευταία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την είσοδό τους στον κλάδο διάφορα ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κάτι που συνήθως ανεβάζει το τίμημα μιας εξαγοράς. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού ομίλου, το γεγονός πως, λόγω του μεσαίου μεγέθους, μπορεί να μπει σε μια χώρα, εξαγοράζοντας μια σχετικά μικρή μονάδα που διαφεύγει από τα ραντάρ των private equities.

Στην 6ετία της κρίσης (2008-2013), η εταιρεία υποχρεώθηκε σε χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο ενίσχυσε την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 19%, περιόρισε τον καθαρό δανεισμό (κατά 52% στα 539 εκατ. ευρώ - στο 35% των ιδίων κεφαλαίων), ενώ με βάση τα στοιχεία 6μήνου συρρικνώθηκε περαιτέρω στα 490 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μειώθηκε το σταθερό της κόστος κατά 23% ενώ αναχρηματοδοτήθηκε ο δανεισμός (με αποτέλεσμα η επόμενη ανάγκη να αναμένεται το 2017), διαθέτοντας επιπλέον αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές από τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η αισιοδοξία των ανθρώπων της τσιμεντοβιομηχανίας εδράζεται στην άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 4% και στην κερδοφορία 2,9 εκατ. ευρώ (6μηνο 2014), ενώ ανάλογη τάση αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Βελτίωση περιμένουν σε τρεις (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βαλκάνια) από τις τέσσερις γεωγραφικές ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Αντίθετα, πηγή αβεβαιότητας παραμένει η Αίγυπτος.

Στις ΗΠΑ, η αγορά τσιμέντου έχει αφήσει τα χαμηλά της του 2011, καθώς έκτοτε ανακάμπτει σημαντικά. Με βάση την πρόβλεψη των Αμερικανών παραγωγών (PCA), μέχρι το 2019 αναμένεται μέση ετήσια τόνωση της ζήτησης στη χώρα κατά 7,4% αλλά 9,8% στις πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Στα Βαλκάνια, η παραδοσιακά κερδοφόρα δραστηριότητα ενισχύεται έπειτα από μία πολύ αρνητική περίοδο, κυρίως σε επίπεδο τιμών και λιγότερο στον όγκο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η ζήτηση στην Ελλάδα από φέτος κάπως «τσίμπησε» -βασισμένη κυρίως στα έργα υποδομής, αλλά όχι στις κατοικίες- και φαίνεται πως θα έχει συνέχεια. Βασικός λόγος για την προσδοκώμενη βελτίωση είναι τα τρέχοντα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων, που έχουν «επιστρέψει» στης δεκαετίας του 1960, όταν τόσο ο πληθυσμός όσο και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν σαφώς χαμηλότερα.

Σημειώνεται, πως από τους περίπου 7 εκατ. τόνους της παραγωγικής δυναμικότητας της ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα, κάτι λιγότερο από 1 εκατ. χρησιμοποείται στην εγχώρια αγορά, ενώ φέτος αναμένεται να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως στις αγορές του εξωτερικού (κυρίως ΗΠΑ, Αλγερία) θα διατεθούν περί τους 3-3,5 εκατ. τόνους τσιμέντου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Επιχειρήσεις
Επιχειρηματικότητα
Επενδύσεις
ΤΙΤΑΝ