Έντυπη Έκδοση

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Ο 35ΑΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μπάλα στο ψευδοκράτος!

Παγκύπριο σάλο, σε κύκλους κυρίως «εθνικούς» και πατριωτικούς -αλλά όχι μόνο-, προκάλεσε η απόφαση ενός Ελληνοκύπριου ποδοσφαιριστή να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα από τα κατεχόμενα.

Την ίδια ώρα που ο Ευ. Βενιζέλος συζητούσε το Κυπριακό με τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, η μπάλα προκαλούσε φουρτούνα πίσω στο μαρτυρικό νησί. Ενας Ελληνοκύπριος ποδοσφαιριστής, ο Δημήτρης Βασιλείου, έπραξε το αδιανόητο: συμφώνησε με σύλλογο από τα κατεχόμενα εδάφη!

Δεν είναι κάποια φίρμα ο 35άχρονος μέσος. Το βιογραφικό του εξαντλείται στον Ερμή και την Ομόνοια Αραδίππου και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της ελεύθερης Κύπρου. Πλέον, ανήκει στην ομάδα Β' κατηγορίας Ντεγιρμενλίκ, της κατεχόμενης Κυθρέας.

Μάλιστα ο Βασιλείου πέρασε από τα γραφεία τής (μη αναγνωρισμένης από την UEFA και την ΚΟΠ) Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του ψευδοκράτους, όπου φωτογραφήθηκε χαμογελαστός και εισέπραξε τις ευχές του προέδρου, Χασάν Σέρτογλου (φωτ.).

«Στο πρόσωπο του Δημήτρη βλέπουμε έναν πρεσβευτή της καλής φιλίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες», χαιρέτισε ο νέος του εργοδότης, Αμίρ Αλί Οζτούρκ. Του αίματος, καγχάζουν οι χαροκαμένοι πίσω στην πατρίδα.

«Δεν πάω εκεί για καριέρα, αλλά για να συνεχίσω το χόμπι μου, αυτό που μου αρέσει», δήλωσε ο ίδιος ο Βασιλείου. «Το επίπεδο του ποδοσφαίρου είναι υψηλότερο από τα αγροτικά πρωταθλήματος όπου έπαιζα, οι συνθήκες δουλειάς καλύτερες, οπότε πήρα αυτή την απόφαση, με προτροπή ενός Τουρκοκύπριου φίλου και πρώην συμπαίκτη. Καλά καλά δεν γνωρίζω ούτε το όνομα της ομάδας. Με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, αλλά δεν θα πήγαινα εάν ήξερα ότι θα γινόταν τέτοιο σούσουρο».

Και πού είσαι ακόμα, αγαπητέ...

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κατοχή και να προκαλούμε τα αισθήματα των προσφύγων», ξεσπάθωσε με γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς. «Ο κύριος Βασιλείου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η πόλη μας είχε 6.000 Ελληνοκύπριους κατοίκους. Σήμερα είναι κατά μεγάλο μέρος της στρατιωτική περιοχή και κατοικείται κατά το 60% από Τούρκους εποίκους, που λυμαίνονται τα σπίτια και τις περιουσίες των Κυθρεωτών».

«Ρε Δημήτρη Βασιλείου, μπορεί να έρθει ο Τάσος Μάρκου να σε παρακολουθήσει», επιγράφεται το σκληρό σχόλιο της κυπριακής ιστοσελίδας Sentra Goal.

Ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου, μετά θάνατον υποστράτηγος, έπεσε με ηρωισμό και αυτοθυσία στην περιοχή της Κυθρέας το 1974, ένας «σύγχρονος Λεωνίδας» κατά τους Ελληνοκύπριους. Ο αρθρογράφος καλεί τον Βασιλείου «να θυμάται πού και πού τους 34 πεσόντες και τους 49 αγνοούμενους Κυθρεώτες κατά την τουρκική εισβολή».

Τα σχόλια των αναγνωστών, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, μιλούν πικρόχολα για «ριάλια» και επισημαίνουν ότι το «Δεν ξεχνώ» έγινε: «Ξεχνώ». Ντροπή, λένε. Και όνειδος. «Ακόμη μέχρι χθες οι Τούρκοι έσφαζαν και βίαζαν».

Υπάρχουν βεβαίως και οι νηφάλιοι, που υπενθυμίζουν ότι το πραξικόπημα του Σαμψών ενορχηστρώθηκε από Ελλαδίτες και στηλιτεύουν το φαρισαϊσμό των όψιμων πατριδοκάπηλων: «Εσείς δεν είστε που πηγαίνετε καθημερινά στα κατεχόμενα για ψώνια, για καζίνο και για πούρα;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Παίκτες
Ποδόσφαιρο
Αθλητικό ρεπορτάζ
Μετεγγραφές