Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Δεσποινίς διευθυντής

Μολονότι συντηρητική και φαλλοκρατίζουσα, η Ισπανία έπραξε το αδιανόητο: έδωσε σε μία γυναίκα το περιβραχιόνιο της Εθνικής Ανδρών του τένις. Οχι, δεν θα πιάσει ρακέτα η 40χρονη κ. Γκάλα Λεόν Γκαρθία. Αυτό το έκανε στα νιάτα της, με βαθμό που ουδέποτε ξεπέρασε το «λίαν καλώς» (Νο 27 στον κόσμο πριν από 14 χρόνια). Ο νέος της ρόλος είναι αρχηγικός, περισσότερο στα αποδυτήρια παρά στο γήπεδο. Θα κοουτσάρει, θα επιλέγει τους παίκτες για το Κύπελλο Ντέιβις, θα αποφασίζει ποιος θα παίξει με ποιον και πώς θα συγκροτηθούν τα διπλά. «Ναι, αλλά δεν ξέρει τίποτε από ανδρικό τένις», ξεσπάθωσε ο Τόνι Ναδάλ, μπάρμπας του Ράφα, για να απαλλάξει από τον κόπο τον ανιψιό του. «Οι παίκτες δεν τη γνωρίζουν καθόλου. Και πώς θα μπει στα αποδυτήρια όπου όλοι κυκλοφορούν γυμνοί;»

«Αντιός, εγώ φεύγω»

Τι μας λέτε, σενιόρ; Μήπως οι άνδρες που προπονούν τις κορυφαίες αθλήτριες του τένις (και πολλών άλλων αθλημάτων) μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα στα αποδυτήρια των κοριτσιών; Πόσα ξέρει, άραγε, για τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία ο προπονητής της Σερίνα Ουίλιαμς ή της Ελενα Ισινμπάγεβα; Ο προκάτοχος της Λεόν ήταν φυσικά άνδρας, ο παλαίμαχος τενίστας Κάρλος Μόγια. Υπό την πεφωτισμένη καθοδήγησή του, οι Ισπανοί υποβιβάστηκαν από την ελίτ του Κυπέλλου Ντέιβις για πρώτη φορά ύστερα από 18 χρόνια. Ο πολύς Ναδάλ αρνήθηκε τη συμμετοχή, όπως και ο Νταβίντ Φερέρ. «Παραιτούμαι και θα επιστρέψω όταν δεχθούν οι κορυφαίοι τενίστες να φορέσουν το εθνόσημο», είπε ο Μόγια. Ηταν προφανές ότι οι καιροί απαιτούσαν ριζικές αλλαγές.

«Σουφραζέτες» της Μεσογείου

Αλλά... μία γυναίκα στο τιμόνι; Πού ξανακούστηκε τέτοια κουτουράδα; «Δεν δίνω σημασία στα σχόλια», είπε η ίδια η Γκάλα Λεόν. «Δουλειά μου δεν είναι να μιλήσω για τον σεξισμό, αλλά να οδηγήσω ξανά το ισπανικό τένις στην κορυφή. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα αποδυτήρια των ανδρών. Είναι πολύ απλή η λύση, χτυπάς την πόρτα και μπαίνεις όταν σου δώσουν την άδεια». Ο Αντι Μάρεϊ, που πρόσφατα ανέθεσε το κοουτσάρισμά του στην Αμελί Μορεσμό, ήταν ο πρώτος που τιτίβισε τα συγχαρητήριά του. Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Κλερμόν Φεράν πέτυχε την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα της Ligue 2 από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της η κ. Κορίν Ντιάκρ. Οι σύγχρονες «σουφραζέτες» του αθλητισμού συνεχίζουν την επανάσταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής