Έντυπη Έκδοση

Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους

Στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου υπήρχε ειδική παράγραφος για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία

Χάρτινο success story

ΜΕ ΝΕΑ «βουτιά» συνεχίστηκε το χρηματιστηριακό... success story, εν μέσω κορονών του Αδώνιδος Γεωργιάδη για «φυγή τραπεζικών καταθέσεων», ακατάσχετης εικοτολογίας για πρόωρες εκλογές και κυριολεκτικής ασφυξίας της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

Και έπονται οι «ρυθμίσεις» με αφορμή τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και το ξεκαθάρισμα της αγοράς.

Από τα επίπεδα των 1.150 μονάδων (την Παρασκευή 19/9) ο Γ.Δ. υποχώρησε μέχρι τις 1.074 μονάδες. Με τον FT25 να διορθώνει από τις 374 έως τις 348 μονάδες.

Roadshow Λονδίνου

«Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ συμμετοχή στο Roadshow (18-19/9) ασφαλώς και προκαλεί ικανοποίηση, τόσο για το ουσιαστικό ενδιαφέρον, που και φέτος εκδήλωσαν οι εκπρόσωποι των διεθνών funds, όσο και για την ίδια την ψυχολογία των εκπροσώπων των εισηγμένων εταιρειών», δήλωνε (στο Euro2day.gr ) ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας πως «κανείς δεν αμφισβήτησε φέτος το γεγονός ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προόδου σε μακροοικονομικό επίπεδο».

Στον ίδιο θριαμβικό τόνο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, δήλωνε την ικανοποίησή του για τον υψηλό αριθμό συμμετεχόντων αλλά και συναντήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αυτό συνιστούσε πλήρη αποδοχή της δημοσιονομικής σταθερότητας που έχει επέλθει και του αποκλεισμού πιθανής εξόδου από το ευρώ, αλλά και σχετική ανησυχία για τη γενικότερη πολιτική συγκυρία.

Από τη μέρα των δηλώσεων το Χ.Α. μέτρησε απώλειες 7%, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει μέχρι τις 1.074 μονάδες.

Το ότι αμφότεροι διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση (ή παραμένουν ανάλογα με τις πολιτικές «πλάτες» που διαθέτουν) προφανώς και είναι άσχετο.

«Δυναμίτης» ληξιπρόθεσμων

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 1,6 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο τα 1,8 δισ. ευρώ, απλώς και μόνο γιατί τον Σεπτέμβριο λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, τον Οκτώβριο της δεύτερης, τον Νοέμβριο της τρίτης, ενώ τον ίδιο μήνα (Νοέμβριο) θα λήγει και η περίοδος καταβολής της τρίτης δόσης για φόρο εισοδήματος 2014.

Στα αρμόδια οικονομικά, παραγωγικά υπουργεία ή δεν ξέρουν απλή αριθμητική ή κάπου έχει χαθεί το μέτρημα.

Και η κοινή λογική, τη στιγμή που κοινωνία και πραγματική οικονομία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους.

«Βόμβα» μη εξυπηρετούμενων

ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ τις τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια», επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χρέη στα Ταμεία υπερβαίνουν τα 110 δισ. ευρώ, φτάνουν δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ.

Τάδε έφη υπουργός Ανάπτυξης (!) όταν κατακεραύνωνε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (για τις προγραμματικές δηλώσεις του στη ΔΕΘ), λέγοντας σε... σκληρό ύφος πως «ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό» και πως «βάζει το τυρί αλλά δεν δείχνει τη φάκα».

Αχ ποντικάκι...

Ελληνική Ενωση Τραπεζών

ΕΨΑΞΑ πολύ να βρω κάπου μία μικρή έστω αναφορά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για το θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή τις εκβιαστικές κορόνες του Αδ. Γεωργιάδη για bank run στο ενδεχόμενο που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση. Ούτε λέξη από την καθ' ύλην αρμόδια ΕΕΤ προφανώς για να μη θίξει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προηγηθεί του Αδώνιδος.

Εκτός εάν εκεί στην Αμερικής 21Α θεωρούν πως το τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο και πως ανάλογου χαρακτήρα δηλώσεις δεν προκαλούν ανησυχία.

Πονηρή εναρμόνιση

ΑΠ' Ο,ΤΙ φημολογείται, στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD), δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, υιοθετείται και η λογική της εσωτερικής διάσωσης των τραπεζών. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται πέραν των τραπεζών και στις ΕΠΕΥ, συνεπώς και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Δεν είναι αποσαφηνισμένες οι αλλαγές που φέρει η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας σε σχέση με θεσμούς που ήδη υπάρχουν στη χώρα, όπως το ΤΕΚΕ και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης.

Τι να υποθέσω, πως διαμορφώνουν πλαίσιο για την υποχρέωση διάσωσης μιας τράπεζας από τους πιστωτές-ομολογιούχους πριν παρέμβει το κράτος;

Περίεργες μεθοδεύσεις στα... κρυφά.

Ουκρανικά θραύσματα

ΤΗ ΛΥΣΗ της σύμβασης με τον ουκρανικό όμιλο Delta για την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Eurobank.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, δεν παρασχέθηκαν οι ανάλογες εγκρίσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι η ελληνική τράπεζα είχε υπογράψει στις 14 Αυγούστου σύμβαση πώλησης της θυγατρικής στην Ουκρανία, PJSC Universal, σε εταιρείες του ουκρανικού ομίλου Delta Bank έναντι 95 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις προβλέψεις απομείωσης που ελήφθησαν το πρώτο εξάμηνο του 2014, η υπολειπόμενη έκθεση του Ομίλου στην PJSC Universal Bank και σε λοιπά ουκρανικά στοιχεία ενεργητικού ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ.

Για τη μετοχή της Eurobank οι εβδομαδιαίες απώλειες πλησίασαν το 9%, με την τιμή της να υποχωρεί έως το 0,317 ευρώ. Δηλαδή ελάχιστα πάνω από τα ιστορικά ελάχιστα της μετοχής του 0,295 ευρώ, που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της 11 ης Αυγούστου 2014.

Coca Cola/HBC

ΜΕΧΡΙ ΤΑ 16,72 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Coca Cola/HBC στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εντείνοντας τον προβληματισμό για τη συνέχεια. Αυτό γιατί λίγο χαμηλότερα, στα 16,01 ευρώ, έχει καταγραφεί (από τις 8/8/2014) ελάχιστη τιμή για τον τίτλο.

Θυμίζω, πως από τις 8 Αυγούστου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Λόης, είχε προειδοποιήσει ότι η ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης στη Ρωσία οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τον όγκο πωλήσεων συνολικά το 2014, δηλαδή θα παραμείνουν σε πτωτική πορεία και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειωτέον, πως στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου υπήρχε ειδική παράγραφος για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία στην οποία αναφερόταν χαρακτηριστικά: «...η συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία και οι περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις που ενδεχομένως επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση του ομίλου».

Η Coca-Cola Hellenic αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στη Ρωσία με 14 εργοστάσια και 71 κέντρα διανομής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους