Έντυπη Έκδοση

ΤΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

17.000 του γάλακτος

Η Ενωση Αγρινίου, με περίπου 17.000 μέλη και επικεφαλής τον Θωμά Κουτσουπιά θεωρείται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις που συνεχίζουν να έχουν και παραγωγή και να διατηρούν όνομα στην αγορά

ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΙ την τράπουλα η νεαρή ΑΜΦΙΓΑΛ, η οποία αναμένεται ν' αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων τουλάχιστον στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, αφού ήδη επιτεύχθηκε συμφωνία για απορρόφηση προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η ΑΜΦΙΓΑΛ ήταν ένα όνειρο για τους συνεταιριστές της Αιτωλοακαρνανίας, που μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές, παλινωδίες, που συνέβησαν λόγω των δυσχερειών στο τραπεζικό σύστημα αλλά κι εσωτερικών αναταραχών, αρχίζει να παίρνει σάρκα κι οστά. Διεκδικεί, δε, με αξιώσεις μερίδιο της πίτας απ' την άλλοτε κραταιά ΔΩΔΩΝΗ ενώ στόχος είναι μόνο η καλύτερη τιμή στον παραγωγό αλλά κι η ανεξαρτητοποίησή τους απ' άλλα σχήματα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ηδη, χιλιάδες παραγωγοί προσεγγίζουν την άλλοτε ΕΑΣ Αγρινίου, που μετά τη μετατροπή λόγω του νόμου 4015, ονομάστηκε Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ενωση Αγρινίου», για να δουν αν μπορούν να συμφωνήσουν για τις τιμές. Ας μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι ο υπ' αριθμόν 1 νομός της χώρας σε παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος με 1.100.000 ζωικό κεφάλαιο.

Φέτες, κεφαλογραβιέρες, κεφαλοτύρια συνδέουν τον αγροτικό συνεταιρισμό με τις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, οι κτηνοτρόφοι του νομού έδιναν την παραγωγή τους είτε σε μικρά τυροκομεία εντός Αιτωλοακαρνανίας είτε στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, καθώς δεν υπήρχε καθετοποιημένη μονάδα.

Εχει μπει δυναμικά και σε άλλες καλλιέργειες στο χώρο των λεγόμενων λειτουργικών τροφίμων, που προορίζονται για ειδικές ομάδες καταναλωτών με προβλήματα υγείας, όπως σπαράγγι, στέβια κ.ά., αλλά και στις ελιές της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά την αλλαγή της Ε.Ε. στο καθεστώς του καπνού στράφηκαν αρκετοί παραγωγοί από τα τσεμπέλια στις μονάδες φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ενέργειας.

Το εργοστάσιο γαλακτοκομικών ΑΜΦΙΓΑΛ πρόκειται να λειτουργήσει στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας σε οικισμό έξω από την πόλη κι η επένδυση είναι ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια προέρχονται από ίδια κεφάλαια.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός θ' αρχίσει να παραλαμβάνει γάλα από τον Οκτώβριο ενώ η επεξεργασία θ' αρχίσει τον Δεκέμβριο. Στο πρόβειο γάλα η τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό είναι τα 0,97 ευρώ ανά κιλό, στην αναλογία πρωτεΐνης 5,5 και λίπους 6,5, ενώ μπορεί να υπάρξουν και βελτιώσεις προς τα πάνω.

**Ο μαύρος χρυσός

Ο μαύρος χρυσός, η σταφίδα που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Πελοπόννησο, δημιούργησε περιουσίες κι άλλαξε εξαιτίας της το ελληνικό συγκοινωνιακό κι ακτοπλοϊκό δίκτυο, αλλά οδήγησε και σε κατάρρευση άλλοτε την ελληνική οικονομία, έχει αρχίσει πλέον τα τελευταία χρόνια κι επανακάμπτει.

Γι' αυτό το λόγο κρίθηκε απαραίτητο το έργο επέκτασης κι εκσυγχρονισμού του σταφιδεργοστασίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου. Η γνωστή ένωση Παναιγιάλειος, που έχει επιδείξει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια, βάζει τις μηχανές μπροστά στην περιοχή του Αιγίου.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 1.735.000 ευρώ. Απ' αυτά 855 χιλιάδες ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα είναι η συμμετοχή των παραγωγών του Αιγίου.

Οπως εκτιμάται από τους συνεταιριστές, η δυναμικότητα της μονάδας είναι 16.600 τόνοι σταφίδας ανά έτος (ΠΟΠ, βιολογική και κοινή) κι αναμένεται να δημιουργηθούν και οκτώ θέσεις εργασίας, δύο μόνιμες κι έξι εποχικές.

**Από ρόδο... βγαίνει γλυκό

Εχει ελπίδα το ρόδο; Φαίνεται πως ναι, αφού όλο και περισσότεροι στρέφονται στο τριαντάφυλλο για την παραγωγή γλυκών αλλά και προϊόντων για την καλλυντική βιομηχανία.

Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για το γλυκό τριαντάφυλλο, που ήξεραν να φτιάχνουν οι μαστόρισσες γυναίκες ή Ελληνίδες συνεταιρίστριες. Η εταιρεία Βενέτης προχώρησε πρόσφατα στην παραγωγή μπισκότων με τριαντάφυλλο, ενώ εντυπωσιακή είναι η ζήτηση ρόδου για την παραγωγή αιθέριων ελαίων από τον αγροτικό συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης από ξένες αγορές.

Φυσικά και πάλι το πρόβλημα των μικρών ποσοτήτων δημιουργεί ζητήματα. Ετσι, ενώ υπάρχει ζήτηση για ελληνικό τριαντάφυλλο από τις ξένες αγορές, λείπουν οι διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ζήτηση και από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά κι από τις ασιατικές.

**

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ

* «Λιβάδια - Κτηνοτροφία: Ερευνα και Ανάπτυξη. Προοπτικές εργασίας για νέους» τιτλοφορείται το 8ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 3 Οκτωβρίου 2014. Διοργάνωση Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία. Πληροφορίες: Παρασκευή Σκλάβου, Δημήτρης Χουβαρδάς τηλ. 2310 998938, 2310 992343.

* Θέματα ζωοτεχνίας πρόκειται ν' αναλυθούν στο 29ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ) στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας από 1 έως 3 Οκτωβρίου. Πληροφορίες: www.eze.gr, τηλ. 210 5294411, 210 5294412, fax 210 5294413. Email: eze@aua.gr.

* Το μείζον ζήτημα του νερού και της μείωσης των υδάτινων πόρων αλλά κι όλες οι σύγχρονες έρευνες πρόκειται ν' αναλυθούν στο 10ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο της Ελλάδας από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου 2014. Η διοργάνωση γίνεται στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, το Σύνδεσμο Γεωλόγων & Μεταλλειολόγων Κύπρου. Πληροφορίες: http:/www.hydro geologycongress.gr, http:www. iah-hellas.geol.uoa.gr.

* «Οψεις των Ισλαμικών Κήπων και τα πολλαπλά μηνύματα του παράδεισου» τιτλοφορείται το 1ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ στην Καβάλα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνας Μοχάμεντ Αλι και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

* Το 17ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο διοργανώνεται από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου στον Βόλο από την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία. Πληροφορίες: τηλ. 2310 998716, φαξ 2310 998554.

* Η κλαδική έκθεση WOP για φρούτα και λαχανικά διοργανώθηκε στο Ντουμπάι από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν 25 χώρες και χονδρέμποροι από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αμπου Ντάμπι, Κουβέιτ, Ινδία κ.ά. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της έκθεσης http://www.wop-dubai.com ή στην Κωνσταντίνα Μπούμαν 6944-240357.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Παραγωγοί
Γαλακτοβιομηχανίες
Συνεταιρισμοί/αγροτικοί/κοινωνικοί
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική