Έντυπη Έκδοση

ΜΙΑ ΜΠΙΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ SEPTEM

Και εγένετο ζύθος

Την ίδια «οινολογική» φιλοσοφία εφαρμόζουν οι Σοφοκλής και Γιώργος στην παραγωγή των προϊόντων της Μικροζυθοποιίας Septem. Πιστεύουν ότι ο λυκίσκος είναι το «σταφύλι» της μπίρας

ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ Εύβοια, και συγκεκριμένα προς την περιοχή του Αυλωναρίου ( στο Ωρολόγιο), ταξιδεύει σήμερα η Γωνιά της Μπίρας, στις εγκαταστάσεις της Septem.

Ο,τι πρέπει ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Αλιβερίου - Κύμης με κατεύθυνση προς Παραλία Κύμης. Βρισκόμαστε 3 χλμ. μετά τα Χάνια Αυλωναρίου, αριστερά του δρόμου, όπως πληροφορεί η εταιρεία στη διεύθυνση της septem.gr. Με περισσότερες από 6 διακρίσεις στο ενεργητικό της για τα περισσότερα σήματα-προϊόντα της από Pilsner και Red Ale μέχρι εντελώς «ζωντανές», η ευβοϊκή μικροζυθοποιία δικαιούται να καμαρώνει για τα χρυσά και ασημένια μετάλλια που έχει κερδίσει στο περίφημο Brussels Beer Challenge.

Σύμφωνα με τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου, στο Ωρολόγιο δημιουργήθηκε η πρότυπη Μικροζυθοποιία Septem, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 τη διάθεση φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπίρας. Στα λατινικά Septem σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας!

Αποτέλεσε έμπνευση για τους ιδρυτές της, καθώς κάθε τύπος μπίρας φέρει το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας.

Ευρηματικό, αν μη τι άλλο, που αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον καθώς το σήμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιοσυστατικά.

Η φιλοσοφία τους απλή και γήινη, όπως των οινολόγων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της τέλειας δομής και ισορροπίας των κρασιών τους, προκειμένου να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, του μικροκλίματος και της εσοδείας. Την ίδια «οινολογική» φιλοσοφία εφαρμόζουν οι Σοφοκλής και Γιώργος στην παραγωγή των προϊόντων της Μικροζυθοποιίας Septem. Πιστεύουν ότι ο λυκίσκος είναι το «σταφύλι» της μπίρας και επιλέγουν αποκλειστικά ολόκληρα άνθη μοναδικών ποικιλιών από όλο τον κόσμο.

Παράγουν αποκλειστικά μη παστεριωμένη μπίρα, γιατί δεν θέλουν να αλλοιώνουν τα γευστικά χαρακτηριστικά της με τη θερμική κατεργασία της παστερίωσης.

Πιστεύουμε ότι η μπίρα πρέπει να καταναλώνεται φρέσκια, προκειμένου να απολαμβάνει ο καταναλωτής τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. Παλαιώστε το κόκκινο κρασί ή το τυρί, όχι την μπίρα... ένα από τα συνθήματά τους.

Ούτως ή άλλως, οι «ζωντανές» απαστερίωτες μπίρες γνωρίζουν εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία 1-2 χρόνια στην ελληνική αγορά επιβεβαιώνοντας τη στροφή του καταναλωτή προς μικρότερα, πιο «ψαγμένα», τοπικά σήματα και προϊόντα όχι μόνο στη ζυθοποιία αλλά στους τομείς ποτών, ειδών διατροφής κ.λπ. γενικότερα.

Υποστηρίζουν ότι η μπίρα δεν είναι απλά ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ποτό, αλλά ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση, όπως αντίστοιχα το κρασί, το malt whisky, ο καφές... Οντως, ως παλιός ζυθοπότης, βρίσκω 1.000% ορθή την άποψή τους.

Το όραμά τους, να γίνουν η ελληνική μικροζυθοποιία, στη συνείδηση του καταναλωτή, που τα προϊόντα της θα είναι συνώνυμα της γαστρονομικής απόλαυσης και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη διαφοροποιημένη ποιοτική μπίρα.

Σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει, αλλά ο κλάδος έχει δρόμο και ακόμη περισσότερες καλές στιγμές μπροστά του.

Τα επόμενα χρόνια η εγχώρια ζύθο-μικροζυθοποιία αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, να ανοίξει νέους δρόμους όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλο και περισσότερες γωνιές της πανέμορφης χώρας μας.

Αξιον αναφοράς θεωρώ το ότι τα αδέλφια Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου τόλμησαν και πετυχαίνουν μεσούσης της κρίσης. Με την Septem έχουν ήδη αποδείξει ότι η συνταγή των τολμηρών και καινοτόμων είναι η σωστή.

Ξεκίνησαν όταν η κρίση βάθαινε στην Ελλάδα, και όχι μόνο δεν έκαναν πίσω, αλλά επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στην ιδέα τους.

Σήμερα, λιγότερο από πέντε χρόνια μετά, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν κέρδη.

Το 2012 ήταν χρονιά-σταθμός, δικαίωσης, γι' αυτά τα αδέλφια, καθώς κέρδισαν και το χρυσό μετάλλιο στο International Beer Challenge, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς μπίρας, ως η καλύτερη στην κατηγορία της.

Βέβαια, δεν ήταν το μοναδικό βραβείο που έχουν κερδίσει με τη Septem στη μικρή ώς τώρα διαδρομή της.

Στο συμπλήρωμα κιόλας του πρώτου έτους της κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο σε μεγάλο ευρωπαϊκό διαγωνισμό design & packaging που έγινε στο Λονδίνο.

Η παρουσία της στα μπαρ και τις μπιραρίες, από αισθητικής πλευράς, είναι κι αυτή ένα κομμάτι της συνταγής της επιτυχίας των αδελφών.

Το γεγονός πως πλέον διατίθεται και από το ράφι μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ βοηθά τη μεγέθυνση της ζυθοποιίας.

Oktoberfest Θεσσαλονίκης

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ (χθες Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου) από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ το Oktoberfest Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε και το μέλος του δ.σ. της Σχολικής Εφορείας της Γερμανικής Σχολής, Γιώτα Πολυχρονίδου, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες βαυαρέζικες πατροπαράδοτες γαστρονομικές λιχουδιές, ποικίλα είδη μπίρας και να απολαύσουν μουσική πνευστών από 4μελή παραδοσιακή ορχήστρα πνευστών από το Γκρατς της Αυστρίας («4Buam»), που ήρθε εδικά γι' αυτό το λόγο.

Η εκδήλωση ήταν ακόμη μία χρονιά υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ στηρίζεται και από το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής.

Οσον αφορά στην αυθεντική Oktoberfest στο Μόναχο, η 179η διοργάνωση ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου και θα λήξει στις 5 Οκτωβρίου. Προλαβαίνετε, ειδάλλως ετοιμαστείτε για την πιο κοντινή μας γιορτή το πενθήμερο Festival Corfu Meets the UK που θα διεξαχθεί από 9 μέχρι 12 Οκτωβρίου, δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Κέρκυρα, στο χωριό Αρίλλας και στον χώρο της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας.

Συνεργασία μεταξύ της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας και Ζυθοποιιών του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι πέντε ζυθοποιίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στο ετήσιο Κερκυραϊκό Φεστιβάλ Μπίρας 2014, είναι οι εξής: The Little Beer Corporation (Αγγλία), Kelburn Brewing Company (Σκοτία), Conwy Brewery (Ουαλία), Everards Brewery (Αγγλία) και το Galway Bay Brewery (Ιρλανδία).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρηματικότητα
Παραγωγοί
Επιχειρήσεις