Έντυπη Έκδοση

ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΠΟΥ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΚΟΜΗ «ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ»

Τροϊκανό κεράκι στα 40 της Ν.Δ.

Βράζει το γαλάζιο καζάνι εν όψει της ανασύνταξης των δυνάμεών του, της διασφάλισης των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών

Στα 40ά της γενέθλια η Νέα Δημοκρατία αναμένει την τρόικα για μία αξιολόγηση που ενδέχεται να αποδειχθεί πράγματι η κρισιμότερη όλων, δεδομένου ότι από αυτή περνά ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους, ο οποίος όμως προϋποθέτει την εκπλήρωση πολλών ακόμη δύσκολων «όρων».

Σημάδια εκδήλωσης κρύου ιδρώτα, μπροστά στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών Σημάδια εκδήλωσης κρύου ιδρώτα, μπροστά στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών Με την πρώτη προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στη χθεσινή συνεδρίαση των πολιτικών επιτροπών Ν.Δ. και ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική, η οποία δεν είναι όμως βέβαιον ότι μπορεί να καλύψει την απογοήτευση της γαλάζιας βάσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στις 30 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Στόχος είναι πρώτα η συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου και μετά η απόπειρα επαναπροσέγγισης της ευρύτερης κοινωνίας, όμως το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι η απώλεια επαφής και με τα δύο. Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Χαλκιδική και στην Αθήνα και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη δεύτερη μόνο εκδήλωση για λόγους υγείας, λειτουργούν μεν εγγυητικά όσον αφορά στην ενότητα, μόνο που κάτω από την επιφάνεια το γαλάζιο καζάνι εξακολουθεί και βράζει.

Καραμανλικοί και μητσοτακικοί σαφώς θέλουν να αποφύγουν την κατηγορία πως δεν στηρίζουν το Μαξίμου, το οποίο αναζητεί ήδη «ενόχους» σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας. Είναι δεδομένο, όμως, ότι ουδείς αμφισβητεί αυτή τη στιγμή τον κ. Σαμαρά και πολύ αμφίβολο εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και σε περίπτωση ήττας, εφόσον το ποσοστό της Ν.Δ. εκ των πραγμάτων λόγω της πόλωσης θα είναι αντίστοιχο με αυτό των ευρωεκλογών και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία διάθεση αποχώρησης. Είναι επίσης δεδομένο ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να αποφύγει τις εκλογές και αυτό συναρτάται με την ομαλή έκβαση του σχεδίου εξόδου από το Μνημόνιο και αποχώρησης της τρόικας.

Ο σχεδιασμός που περιέγραψε ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον οποίο προέβαλε και δημοσίως (χωρίς πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος να δεσμευτεί από την πλευρά της, καθώς πέραν της γενικότερης πολιτικής στήριξης παρέπεμψε στην τρόικα και στην Ευρωζώνη), σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για την προοπτική μιας «μεταμνημονιακής εποχής», ισχύει στο ακέραιο, λένε κυβερνητικές πηγές, παρ' όλο που αναγνωρίζουν τις πολλαπλές δυσκολίες όσον αφορά στην εκτέλεσή του.

Ο Νοέμβριος είναι ο καθοριστικός μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση και οι βουλευτές, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένουν να δουν εάν θα έχουν δημιουργηθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των 180.

Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τα stress tests των τραπεζών και θα έχει φανεί εάν στον προϋπολογισμό θα αποτυπωθούν κάποιες φοροελαφρύνσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει αποδεκτό το «ψαλίδισμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς ταυτόχρονα να βγει το πρόγραμμα εκτός δημοσιονομικών στόχων. Οι δικαστικοί εν τω μεταξύ ζητούν συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και την αναδρομική καταβολή 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ο πονοκέφαλος των ενστόλων πρέπει να λυθεί στον προϋπολογισμό.

** Ολοι στο παρασκήνιο ετοιμάζονται για εκλογές

Ο Νοέμβριος θεωρείται ο μήνας-κλειδί των πολιτικών εξελίξεων, ατύπως πάντως η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, αφού υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές ετοιμάζονται -λιγότερο ή περισσότερο διακριτικά- για την περίπτωση που οι 180 αποδειχθούν άπιαστο όνειρο και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να ιδωθεί και η αντιπαράθεση των εκλεγόμενων στη Β' Αθήνας υπουργών Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την αξιολόγηση στους δήμους. Εάν η Ν.Δ. έλθει δεύτερη στις επόμενες εθνικές εκλογές θα εκλέξει στη Β' Αθήνας, από δεκατρείς, επτά με οκτώ βουλευτές μόνον στην καλύτερη περίπτωση. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια δε, όχι μόνον εκλέγεται το μισό υπουργικό συμβούλιο (Κυριάκος Μητσοτάκης, Αργύρης Ντινόπουλος, Μίλτος Βαρβιτσιώτης, Κατερίνα Παπακώστα, Σοφία Βούλτεψη), αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρώην υπουργοί (Κωστής Χατζηδάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Αδωνις Γεωργιάδης), ενώ εκεί θα κατέβουν και οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Μιχελάκης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια πέραν του ανταγωνισμού των βαριών ονομάτων εκφράζεται και η σύγκρουση μεταξύ «μεταρρυθμιστών» και «λαϊκής δεξιάς». Εν προκειμένω ο κ. Ντινόπουλος φέρεται να προσδοκά στη στήριξη των δημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων για να επιβιώσει έναντι του ισχυρού μηχανισμού του κ. Μητσοτάκη, που διεκδικεί και την πρώτη θέση και έχει συγκροτήσει μια εκλογική «τρόικα» με Δένδια και Χατζηδάκη.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες μεγάλες περιφέρεις όπως η Α' Αθήνας, όπου κατ' αρχήν ούτως ή άλλως οι έδρες μειώνονται κατά δύο λόγω απογραφής και ακόμη και η Ν.Δ. να ήταν πρώτο κόμμα θα εξέλεγε έξι βουλευτές. Εάν είναι δεύτερο κόμμα, οι έδρες μειώνονται σε τρεις, για τις οποίες θα παλέψουν η Ντόρα Μπακογιάννη που επιστρέφει, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργοποιημένος και ενισχυμένος Βασίλης Κικίλιας, η Φωτεινή Πιπιλή και ο Θάνος Πλεύρης, αποχωρούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που μετακομίζει Βρυξέλλες) και ο Νότης Μηταράκης (θα είναι υποψήφιος στη Χίο), ενώ υπάρχουν οι άγνωστοι παράγοντες Προκόπης Παυλόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Στην επαρχία δε τα πράγματα σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο «ζόρικα», καθώς υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες η Ν.Δ. θα εκλέξει μόνον έναν βουλευτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
ΣΥΡΙΖΑ: Διαιωνίζουν το μνημονιακό πλαίσιο
Der Spiegel: «Καλές προοπτικές» για το ελληνικό χρέος