Έντυπη Έκδοση

Κυβέρνηση, τέλος

Τα αποτυχημένα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βερολίνο, καθώς και η αδυναμία του να πει κάτι ευχάριστο στη ΔΕΘ, έθεσαν τέλος στην κυβερνητική θητεία. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιλογή. Δείχνει πλήρως ανίκανη να δράσει. Πλέον, το μόνο που περιμένουμε είναι η προκήρυξη των εκλογών.

Δεν υπάρχει όμως χειρότερο πράγμα για μια κυβέρνηση, από το να χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και να σύρεται από την αντιπολίτευση σε αναγκαστικές πρόωρες εκλογές. Το Μαξίμου κακώς εγκλωβίστηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι απορίας άξιον, πώς έμπειροι -υποτίθεται- πολιτικοί ήλπισαν σε στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ ακόμη!

Υπέθεσαν αρχικώς ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, υπό το βάρος της προσωπικής τους ανασφάλειας, θα ενέδιδαν. Λάθος. Επρεπε να γνωρίζει το Μαξίμου ότι μπορεί ο βουλευτής να μη θέλει εκλογές, αλλά δεν μπορεί και να γελοιοποιηθεί, τη μία δηλαδή να λέει ότι ο Σαμαράς είναι υπάλληλος της Μέρκελ και την επομένη ακριβώς να τον στηρίζει! Γιατί να το κάνει; Για άλλους 6 μήνες θητείας; Δεν είναι αρκετός λόγος. Μια κυβέρνηση που χάνει, δεν μπορεί ούτε επανεκλογή να του εξασφαλίσει. Επομένως θα προτιμήσει να παραμείνει στις θέσεις του και να περιμένει.

Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι νόμισαν δηλαδή στο Μαξίμου; Οτι οι βουλευτές της θα βλέπουν τον Τσίπρα να έρχεται και αυτοί θα πάνε με τον Αδωνι; Λάθος υπολογισμός. Οσο για τους ΑΝΕΛ, δεν τίθεται καν ζήτημα. Αν έχουν μια πιθανότητα επανεκλογής, την έχουν με το κόμμα τους. Εξάλλου η Ν.Δ. είναι ζήτημα αν θα έχει τους μισούς βουλευτές στη νέα Βουλή. Τι έχει ακριβώς να προσφέρει στον Κουίκ; Τίποτα απολύτως. Κι εδώ λάθος συλλογισμός.

Ο Σαμαράς έπρεπε να εκτιμήσει σωστά το μέλλον και να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Και να παραδώσει σαν κύριος, όπως έκανε και ο Καραμανλής το 2009. Θα είχε μια μικρή, ελεγχόμενη ήττα και θα είχε αρκετές πιθανότητες επανόδου, διατηρώντας και την αρχηγία. Επιπλέον, η χώρα θα είχε γλιτώσει αρκετό χαμένο χρόνο.

Δεν το έκανε. Αντ' αυτού παρέδωσε την παραπαίουσα πλέον Ν.Δ. στα υπολείμματα του ΛΑΟΣ και σε μια μάλλον ακατάλληλη κυβερνητική εκπρόσωπο. Τη Ν.Δ. οδηγούν στις πρόωρες εκλογές ο Αδωνις με τη Βούλτεψη! Την οδηγούν δηλαδή σε πραγματική εκλογική σφαγή και προφανώς σε αλλαγή ηγεσίας.

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμη σαφέστερα. Επρεπε να είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αμέσως μόλις ο Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ. Εκτοτε δεν είχε θέση εκεί μέσα. Δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να δέχεται την κατάρρευση των θεμελίων του, την αποκοπή του από την εκλογική του βάση, την ιδεολογική του συντριβή. Τώρα, σύρεται και αυτό στις εκλογές, παραμένοντας μέσα στην κυβέρνηση! Προφανώς το εκλογικό χτύπημα θα είναι μοιραίο.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ο Σαμαράς δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Πρέπει άμεσα να προκηρύξει εκλογές, πριν ο Τσίπρας τον οδηγήσει αιχμάλωτο είτε στην καταψήφιση κάποιου νομοσχεδίου είτε στην προεδρική εκλογή. Διότι, με τη Ν.Δ. διαλυμένη, στα χέρια του Αδώνιδος, κάθε μέρα που περνά φέρνει πιο κοντά όχι μόνον την απλή ήττα, αλλά μια ιστορική εκλογική συντριβή.

Κάποιοι πρέπει να υποδείξουν στον Σαμαρά τι πρέπει να κάνει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου - Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ