Έντυπη Έκδοση

Η ΕΠΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 15.000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΣΚΩΤΣΕΖΟ ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗ ΧΙΟΥ ΝΤΑΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ... NOVA

Αξιολόγηση διαιτητών μέσω δορυφόρου

Η ελληνική διαιτησία ανέκαθεν καθόριζε με τις αποφάσεις της σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης του πρωταθλήματος. Εβγαζε πρωταθλητές, έδινε ευρωπαϊκά εισιτήρια, έβαζε το χεράκι της στη μάχη της ουράς.

Οσα έγιναν στο περσινό πρωτάθλημα με τις κωμικοτραγικές διαιτησίες (ενδεικτικά αναφέρουμε τα ματς Αστέρας Τρίπολης - Εργοτέλης και Λεβαδειακός - Παναιτωλικός), οδήγησαν τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, Σταμάτη Βελλή, να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, παρ' ότι ήταν ένας από τους ελάχιστους παράγοντες που έβαζαν το χέρι στην τσέπη.

Το κακό με τους διαιτητές - ταλιμπάν παράγινε τα τελευταία χρόνια, και στην ΕΠΟ βρήκαν ένα τρικ για να περάσουν προς τα έξω το μήνυμα ότι κάτι πάει να αλλάξει: Αποφάσισαν να δώσουν τα κλειδιά της διαιτησίας σε έναν ξένο αρχιδιαιτητή, τον Χιου Ντάλας. Η ελληνική ομοσπονδία δεν πρωτοτύπησε γιατί, με παρότρυνση της UEFA, και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η διαιτησία έχει περάσει σε ξένα χέρια, έτσι ώστε να υπάρχει το άλλοθι ότι δεν επηρεάζεται από κανέναν. Για παράδειγμα, ο «δικός» μας Κύρος Βασσάρας, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τη διοίκηση Σαρρή, είναι αρχιδιαιτητής στο πρωτάθλημα Ρουμανίας. Και μάλιστα, σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα, αμείβεται με 7.000 ευρώ το μήνα για να αξιολογεί και να κρίνει (από την... Αθήνα) τους Ρουμάνους διαιτητές.

Φαρσοκωμωδία

Ο Χιου Ντάλας δεν γνωρίζει όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ίσως γι' αυτό εξακολουθεί να ορίζει διαιτητές τους Αμπάρκιολη, Ιωαννίδη και Κάμπαξη, οι οποίοι κατέθεσαν στον Αθλητικό Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα ως ύποπτοι για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο! Ο Χιου Ντάλας δεν γνωρίζει όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ίσως γι' αυτό εξακολουθεί να ορίζει διαιτητές τους Αμπάρκιολη, Ιωαννίδη και Κάμπαξη, οι οποίοι κατέθεσαν στον Αθλητικό Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα ως ύποπτοι για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο! Η πρόσληψη του Χιου Ντάλας πέρασε από διάφορα στάδια και όπως λειτουργεί η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

* Στις 6 Ιουνίου, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαρρής, ανακοίνωσε ότι «η δική μας πρόταση είναι να προσληφθεί ξένος αρχιδιαιτητής, για να ορίζει τους διαιτητές στη Super League και τη Football League». Σε πηγαδάκια, μάλιστα, έλεγε ότι η Super League θα κληθεί να επιλέξει τον δικό της αρχιδιαιτητή, για να τον πληρώνει κιόλας.

* Στις 24 Ιουλίου, το Δ.Σ. του συνεταιρισμού συνεδρίασε για τρεις ώρες με βασικό θέμα ποιος θα είναι ο ξένος αρχιδιαιτητής που θα επιλεγεί προκειμένου να αναλάβει τις τύχες της διαιτησίας. Απόφαση δεν ελήφθη, καθώς έπρεπε να δοθεί από την ΕΠΟ στους παράγοντες των 18 ΠΑΕ μία λίστα με ονόματα Ευρωπαίων διαιτητοπαραγόντων.

* Μία εβδομάδα αργότερα, συνεδρίασε το Δ.Σ. της ομοσπονδίας και ανακοίνωσε την πρόσληψη του Σκοτσέζου Χιου Ντάλας, χωρίς να έχει γίνει εισήγηση του ονόματός του από τη Λίγκα! «Καλά, κι εμείς τι συζητούσαμε τις τελευταίες ημέρες στη Λίγκα;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Super League, Τάκης Αγραφιώτης, που ρώτησε τον Σαρρή γιατί δεν έγιναν τα πράγματα όπως είχαν συμφωνηθεί.

«Ο κανονισμός είναι σαφής για τη διαδικασία. Κακώς έγινε συζήτηση στη Super League. Η ΕΠΟ επιλέγει τον πρόεδρο της ΚΕΔ κι αυτός τη σύνθεση της επιτροπής. Ισως να μην καταλάβατε καλά...», ήταν η απίστευτη απάντηση του Σαρρή, που άφησε με το στόμα ανοιχτό τον Αγραφιώτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Football League, Σπύρος Καλογιάννης, ο οποίος αναρωτήθηκε τι θα βρει να πει στις 28 ομάδες της δεύτερης κατηγορίας, οι οποίες τον εξουσιοδότησαν να βρει αρχιδιαιτητή!

Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, μία από τις καραμέλες της ΕΠΟ ήταν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των διαιτητών, προκειμένου να παραμείνουν οι καλύτεροι, έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός, για να μην γίνονται σοβαρά λάθη. Τελικά, κανένας διαιτητής δεν κόπηκε, με την αιτιολογία ότι θέλει να τους δει και να τους αξιολογήσει ο Χιου Ντάλας. Μάλιστα, την αξιολόγηση ο Σκοτσέζος την κάνει μέσω... δορυφόρου. Μένει μόνιμα στη Γλασκόβη και παρακολουθεί τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος από τη Nova!

Ο Μπριάκος

Από την ΕΠΟ υποστήριζαν ότι ο Χιου Ντάλας θα νοικιάσει σπίτι και θα μένει στην Αθήνα. Οταν όμως ξεκίνησε το πρωτάθλημα και ο αρχιδιαιτητής ήταν στη Σκοτία αφέθηκε να διαρρεύσει πως θα έρχεται 2-3 ημέρες το μήνα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κουμάντο στην ελληνική διαιτησία εξακολουθεί να κάνει ο Θανάσης Μπριάκος, ο οποίος παρέμεινε στην ΚΕΔ ως υπεύθυνος ανάπτυξης της διαιτησίας, θέση που για ένα διάστημα είχε καταργηθεί, προκειμένου να «φαγωθεί» ο Κύρος Βασσάρας.

Ο Γιώργος Σαρρής έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον Μπριάκο, ο οποίος φημολογείται πως ορίζει αυτός όλους τους διαιτητές μέχρι να αποκτήσει άποψη γι' αυτούς ο Χιου Ντάλας. Κι αυτό με δύο προϋποθέσεις:

α) να πιάνει κανονικά τα κανάλια της Nova στη Γλασκόβη, για να παρακολουθεί τους αγώνες και

β) να έχει χρόνο να τους βλέπει, καθώς είναι και Νο2 διαιτητοπαράγοντας της UEFA και αρκετές ημέρες το μήνα πρέπει να βρίσκεται στη Νιόν της Ελβετίας.

Ο Χιου Ντάλας, την περασμένη Δευτέρα, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ της Λίγκας, στους οποίους είπε, μεταξύ άλλων, ότι:

1) Εγώ είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τους ορισμούς αλλά και την αξιολόγηση των διαιτητών.

2) Με την παρουσία μου στην ελληνική διαιτησία τα πάντα ξεκινούν από μηδενική βάση. Δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

3) Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από το μέσο όρο της απόδοσης των διαιτητών. Παράλληλα, όμως, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι έχουν γίνει και σοβαρά λάθη, κυρίως από τους βοηθούς».

Ολα αυτά είναι μία ωραία έκθεση για την ελληνική διαιτησία, με τον συντάκτη της να έχει μηνιάτικο 15.000 ευρώ, χωρίς να αγχώνεται αν θα πετύχει ή θα αποτύχει στο έργο του.

Ο Χιου Ντάλας δεν γνωρίζει όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ίσως γι' αυτό εξακολουθεί να ορίζει διαιτητές τους Αμπάρκιολη, Ιωαννίδη και Κάμπαξη, οι οποίοι κατέθεσαν στον Αθλητικό Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα ως ύποπτοι για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο!

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των διαιτητών, αυτή θα γίνει πιθανότατα στο τέλος του πρώτου γύρου. Μέχρι τότε, διαιτητές, όπως οι Καλογερόπουλος, Παπαπέτρου, μπορούν να κάνουν σοβαρά λάθη. Αλλωστε, άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, δεν μαθαίνει...

Την Παρασκευή παραιτήθηκε εντελώς ξαφνικά ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Καραμελίδης, κι αυτό γιατί οι διαιτητές άρχισαν νωρίς τα φαλτσοσφυρίγματα. Κατά τα άλλα, στην ΕΠΟ περιμένουν από τον Χιου Ντάλας να σώσει την ελληνική διαιτησία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Διαιτησία
αρχιδιαιτητής
ΕΠΟ
Αθλητικό ρεπορτάζ
Ποδόσφαιρο