Ηλεκτρονική Έκδοση

Συρία: Καταστράφηκαν σε βομβαρδισμούς τρία αυτοσχέδια διυλιστήρια

Προειδοποίηση του Ιράν για επίθεση στους τζιχαντιστές

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί στους τζιχαντιστές στο Ιράκ αν πλησιάσουν κοντά στα σύνορά του. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταστρέφοντας την Κυριακή άλλα τρία διυλιστήρια πετρελαίου στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

«Τουλάχιστον τρία αυτοσχέδια διυλιστήρια υπό τον έλεγχο του ΙΚ καταστράφηκαν στην πόλη Ταλ Αμπιγιάντ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι επλήγη άλλο ένα, χωρίς να διευκρινίσει το εύρος των ζημιών που έχει υποστεί.
 
Η Ταλ Αμπιγιάντ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία βόρεια της πόλης Ράκα, του βασικού προπυργίου του ΙΚ.
 
«Το ΙΚ διύλιζε με αυτοσχέδιο τρόπο πετρέλαιο και το πουλούσε σε τούρκους εμπόρους», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου και συμπλήρωσε: «Με αυτό τον τρόπο ο συνασπισμός επιθυμεί να καταστρέψει την οικονομία του ΙΚ, νευραλγικό σημείο του πολέμου».
 
Ο διεθνής συνασπισμός κατάστρεψε την Πέμπτη και την Παρασκευή τουλάχιστον 12 διυλιστήρια που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.
 
Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚ ελέγχει επτά πετρελαιοπηγές και δύο διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και έξι από τις δέκα πετρελαιοπηγές της Συρίας, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Από την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων έχει σταματήσει η άντληση πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές που είναι υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
 
Προειδοποίηση του Ιράν για επίθεση στους τζιχαντιστές 
 
«Αν η τρομοκρατική οργάνωση Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) πλησιάσει στα σύνορά μας, θα επιτεθούμε εναντίον του στο ιρακινό έδαφος και δεν θα του επιστέψουμε να πλησιάσει τα σύνορα» δήλωσε ο διοικητής του στρατού ξηράς του Ιράν.
 
Το σιιτικό Ιράν, σύμμαχος της ιρακινής κυβέρνησης, επεσήμανε ότι επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά του στη Βαγδάτη και τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.
Η Τεχεράνη έχει στείλει στο Ιράκ όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.
 
«Σήμερα κάποιοι από τους διοικητές του στρατού ξηράς δίνουν συμβουλές στο Ιράκ και τον στρατό του, καθώς και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», σημείωσε ο στρατηγός Γολάμ-Αλί Ρασίντ αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Ιράν
Ιράκ
Για το ίδιο θέμα
Έρευνα για τους βομβαρδισμούς στη Συρία ζητεί η HRW