Ηλεκτρονική Έκδοση

Διάγγελμα του Λιούνγκ Τσουν-γινγκ

Χονγκ Κονγκ: Δυναμική διαδήλωση του Occupy Central

Το Πεκίνο εκφράζει αντίθεση σε κάθε «παράνομη συμπεριφορά»

Τελευταία ενημέρωση:

Το Φιλοδημοκρατικό κίνημα ανυπακοής Occupy Central κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία. Ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Λιούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει σύντομα νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, μετά τις τελευταίες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών.

Μαζική είναι η συμμετοχή και στις κινητοποιήσεις της Κυριακής, με περίπου 1.500 ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και του νομοθετικού συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ.
 
Η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να περικυκλώσουν την έδρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σχέδιό τους να αποκλείσουν την καρδιά του οικονομικού κέντρο της Ασίας, τη συνοικία Central.
 

Ο Λιούνγκ Τσουν-γινγκ υποσχέθηκε νέο γύρο διαβουλεύσεων για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στο πρώτο διάγγελμά του στους διαδηλωτές μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων από τους φοιτητές την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων. Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε «παράνομες διαδηλώσεις».
 
Το κίνημα Occupy Central, επικεφαλής του οποίου είναι δύο πανεπιστημιακοί και ένας ιερέας, επίσπευσε τα σχέδιά του για κινητοποιήσεις κατά τρεις ημέρες, αφού δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται την τελευταία εβδομάδα έξω από την έδρα της κυβέρνησης. Αρχικά οι διοργανωτές του κινήματος σκόπευαν να αποκλείσουν την οικονομική συνοικία Central του Χονγκ Κονγκ την 1η Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Κίνας.
 
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πέρασαν στην εσωτερική περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ενώ συνελήφθησαν 74 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τρεις βουλευτές και τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος των φοιτητών. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν περίπου 80.000 άνθρωποι.
 
Η Κίνα διαμήνυσε πως αντιτίθεται σε κάθε είδους «παράνομη συμπεριφορά» στο Χονγκ Κονγκ η οποία υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.
 
Εκπρόσωπος του Γραφείου της Κίνας για τις Υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου τόνισε πως η κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.
 
Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
 
Συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να καταγγείλει την αυξανόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.
 
Το Occupy Central ζητεί την απόσυρση της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων».
 
Πηγές: BBC και ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Χονγκ Κονγκ
Για το ίδιο θέμα
Χονγκ Κονγκ: Αντιστάθηκαν στα δακρυγόνα