Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ

Έρογλου: Τα αποθέματα του φυσικού αερίου «δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά»

Για «αδιαλλαξία» κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν ΓΚι-μουν, την οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο και αν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ντ. Έρογλου δήλωσε από την έδρα του ΟΗΕ ότι «τα αποθέματα δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στις δύο και γι' αυτό το λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει ήδη δύο προτάσεις για συνεκμετάλλευση, όμως και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το νότο».
 
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πιέζουν για μονομερή εκμετάλλευση» και πως «αν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν επί του φυσικού αερίου, τότε αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για συμφωνία γενικότερα».
 
Εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωσή του για τη συνάντηση Μπαν-Έρογλου, σημείωσε ότι «συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο» και ότι ο Μπαν Γκι-μουν «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις, με βάση την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Επίσης, «τους παρότρυνε να εργασθούν χωρίς καθυστέρηση για να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ των θέσεών τους, με βάση τις αρχές που εκτίθενται στο κοινό ανακοινωθέν».
 
 Ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1974 αλλά στη δεκαετία του '60» και ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα στήριξε προτάσεις του ΟΗΕ, όμως η αδιαλλαξία της "άλλης πλευράς" αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο».
 
Ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», προσθέτοντας: «πρέπει να λάβουμε υπόψη τα λάθη και τις εμπειρίες άλλων εποχών για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές. Ζητάμε να καταλάβουν πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά τις δυο πλευρές».
 
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς, αλλά για ένα πάρε-δώσε. Ελπίζω να καταλάβει η "άλλη πλευρά" πως οι δυο κοινότητες είναι ισότιμες στις συνομιλίες», ενώ επανέλαβε τη θέση «για να υπάρξει το τέλος της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς».
 
Στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της τουρκικής αντιπροσωπείας να γίνεται αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Στη σύνοδο συμμετείχε και ο κ. Έρογλου. Η αντίδραση της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών και αφρικανικών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει η τουρκική προσπάθεια.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Κυπριακό