Ηλεκτρονική Έκδοση

Τερματίζουν την απεργία στην Air France

Το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της Air France που απεργούν εδώ και δύο εβδομάδες ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει από τη διοίκηση την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

«Οι συνθήκες του κοινωνικού διαλόγου δεν υπάρχουν σήμερα. Αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας αίροντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του συνδικάτου SNPL, Γκιγιόμ Σμιτ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων τη νύχτα.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πιλότοι επιθυμούν εφεξής να «συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε ένα πιο ήρεμο κλίμα» και γι’ αυτό αποφάσισαν να εξέλθουν από μια μη δημοφιλή σύγκρουση που είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Air France.
 
Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που είχε υποστηρίξει τη διοίκηση της Air France καταγγέλλοντας «ανυπόφορη» σύγκρουση, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για «τη σταθερότητα της κυβέρνησης».
 
Το γαλλικό Δημόσιο κατέχει σχεδόν το 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Air France-KLM, δεύτερου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη μετά τη γερμανική Lufthansa.
 
Η απεργία των πιλότων καθήλωσε στο έδαφος τα μισά αεροσκάφη της Air France κατά μέσο όρο από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το κόστος εκτιμάται από τη διεύθυνση στα 20 εκατ. ευρώ την ημέρα.
 
Οι πιλότοι ήταν αντίθετοι με το σχέδιο ανάπτυξης της Air France στην αγορά του low cost, μέσω της θυγατρικής χαμηλού κόστους Transavia, η οποία κρίνεται «στρατηγική» από τη διοίκηση και τους ειδικούς του τομέα προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της εταιρίας που βρίσκεται σε οικονομική αναδιάρθρωση εδώ και τρία χρόνια.
 
Πριν λίγες ημέρες, η Air France παραιτήθηκε από το σχέδιο ανάπτυξης της Transavia Europe, την οποία οι πιλότοι φοβούνταν ότι θα έβλεπαν να ξεκινά με ένα «κοινωνικό ντάμπινγκ», με συμβόλαια που θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, οι πιλότοι συνέχισαν να μάχονται για τις συνθήκες εργασίες στην Transavia France. Φοβούμενοι ότι θα έβλεπαν τα πλεονεκτήματα του εργασιακού καθεστώτος τους στην Air France να υποβαθμίζονται σε λιγότερο γενναιόδωρα όπως πρότεινε η θυγατρική, ζητούσαν την καθιέρωση ενιαίου συμβολαίου για όλους τους πιλότους του ομίλου.
 
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο και ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αεροπορικές Εταιρείες
Γαλλία