Ηλεκτρονική Έκδοση

Der Spiegel: «Καλές προοπτικές» για το ελληνικό χρέος

Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να μειωθεί περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν ως τώρα, επισημαίνει το περιοδικό «Der Spiegel», σε σχετικό άρθρο του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα με τίτλο: «Καλές προοπτικές».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η εκτίμηση κύκλων της τρόικας ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, να φθάσει μέχρι το 2022 κάτω από το 110% που έχει συμφωνηθεί, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού στις χρηματαγορές, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» από ό,τι είχε προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος. 
 
Σύμφωνα με το Spiegel, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας παραμένει η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των πακέτων βοήθειας από τα 30 στα 50 χρόνια.
 
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας και αναφέρθηκε στα 11 δισ. ευρώ από το προηγούμενο πακέτο. 
 
Η Deutsche Welle σημειώνει ότι πρόκειται για το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 
 
«Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δισεκατομμύρια για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών. Προϋπόθεση είναι βέβαια η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξ ου και η προσπάθεια του έλληνα Πρωθυπουργού να αποσπάσει, εκ των προτέρων,την συγκατάθεση της Άγγελα Μέρκελ», σχολιάζει η DW.
 
«Οι δανειστές ζητούν περισσότερα βήματα για στον περιορισμό του κράτους και ριζικές τομές σε ό,τι αφορά τα συνδικάτα και το δικαίωμα της απεργίας» τονίζει άλλο δημοσίευμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού N24 που επισημαίνει ότι έρχεται στην Αθήνα ξανά η αντιπροσωπεία της τρόικας. 
 
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δίνει έμφαση στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι το 2015 η χώρα δεν θα χρειαστεί χρήματα από τους πιστωτές της.
 
«Το προβληματικό παιδί της Ευρώπης φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα. Η Ελλάδα το επόμενο έτος, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σαμαρά, δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
 
Πηγές: Deutsche Welle και ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Τρόικα
δημόσιο χρέος
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Τροϊκανό κεράκι στα 40 της Ν.Δ.
Πρόταση Λαφαζάνη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους
ΣΥΡΙΖΑ: Διαιωνίζουν το μνημονιακό πλαίσιο
Πρώτο πιάτο, οι ομαδικές απολύσεις