Ηλεκτρονική Έκδοση

Έτοιμα τα αεροσκάφη της RAF για μάχη στο Ιράκ

Τα βομβαρδιστικά Τορνέιντο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πετούν καθημερινά πάνω από τις ζώνες των μαχών στο Ιράκ και είναι έτοιμα να επέμβουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Αεροσκάφη Tornado GR4 της RAF εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ Αεροσκάφη Tornado GR4 της RAF εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ιράκ

Τα αεροσκάφη εκτελούν πτήσεις «καθημερινά πάνω από τις ζώνες των μαχών και, ως στοιχεία της διεθνούς δύναμης, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα (ιρακινά και κουρδικά) στρατεύματα στο έδαφος σε περίπτωση συγκρούσεων» εναντίον των τζιχαντιστών, δήλωσε ο Μάικλ Φάλον στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
 
Η Βρετανία εντάχθηκε την Παρασκευή στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ΙΚ, μετά την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης Κάμερον από το Κοινοβούλιο για αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ.
 
Δύο αεροσκάφη της RAF πραγματοποίησαν το Σάββατο την πρώτη αποστολή τους στο Ιράκ, παρατηρώντας τις εχθρικές θέσεις, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
 
Έξι βομβαρδιστικά Τορνέιντο της RAF, που σταθμεύουν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στις επιδρομές, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους. Τα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και πυραύλους, εκτελούσαν μέχρι τώρα μόνο επιχειρήσεις επιτήρησης.
 

Φωτογραφία: EPA/WILL OLIVER Φωτογραφία: EPA/WILL OLIVER

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του, μιλώντας στην εκπομπή Andrew Marr Show του BBC.
 
«Δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε το ΙΚ μόνοι μας», είπε ο Ντ. Κάμερον και πρόσθεσε: «Είμαστε μέρος ενός τεράστιου συνασπισμού που έχει σκοπό να αποδυναμώσει, στη συνέχεια να καταστρέψει αυτή την οργάνωση».
 
Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βρετανικής επέμβασης στη Συρία, αν και η απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου αφορά μόνο αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. 
 
«Οι Αμερικανοί βρίσκονται εκεί, πραγματοποιούν βομβαρδισμούς και κράτη του Κόλπου πήγαν να τους βοηθήσουν. Άρα λοιπόν είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να ξέρουμε αν οφείλουμε και εμείς να είμαστε εκεί με τη σειρά μας», είπε χαρακτηριστικά.
 
Πηγές: BBC και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Ιράκ
Βρετανία