Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουλάχιστον επτά άμαχοι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές

Έρευνα για τους βομβαρδισμούς στη Συρία ζητεί η HRW

Έκκληση να διενεργηθεί έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειοδυτική Συρία απηύθυνε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW). Κατήγγειλε ότι τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον επτά αμάχους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Συρία πρέπει να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μην πλήξουν αμάχους», αναφέρει, σε ανακοίνωση, ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή, Ναντίμ Χούρι.
 
«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διενεργήσει έρευνα για πιθανά παράνομα πλήγματα που σκότωσαν αμάχους, να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα και να δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς», τονίζει ο Ναντίμ Χούρι.
 
«Οι πληροφορίες για τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων σε πλήγματα για τα οποία δεν υφίσταται ίσως νόμιμος στρατιωτικός αντικειμενικός σκοπός θέτουν το ερώτημα κατά πόσον τα πλήγματα ήταν παράνομα και πρέπει να είναι αντικείμενο μιας έρευνας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Η HRW, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη,  επικαλέστηκε τη μαρτυρία τριών κατοίκων του συριακού χωριού Καφρ Ντεριάν, στην επαρχία Ιντλίμπ, μέσω σύνδεσης Skype, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο άνδρες, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από πυρά πυραύλων το πρωί της Τρίτης.
 
Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε, επικαλούμενη «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες», ότι οι δύο άνδρες μπορεί να ήταν μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. 
 
Πάντως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ότι βίντεο από τα αεροπορικά πλήγματα έχουν επιβεβαιώσει πως άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ.
 
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει την Πέμπτη πως ο αμερικανικός στρατός «δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες από επιχειρησιακές πηγές» για τον θάνατο αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Συρία
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Για το ίδιο θέμα
Προειδοποίηση του Ιράν για επίθεση στους τζιχαντιστές