Ηλεκτρονική Έκδοση

Αποσύρθηκε η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε χθες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους χώρους των διαδηλώσεων με ειρηνικό τρόπο.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.

Εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν, τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια και οι έξοδοι σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου είχαν αποκλειστεί.

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε το καλοκαίρι τον τρόπο ανάδειξης του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.

Ταϊβάν

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από το λόμπι των Γραφείων Οικονομίας, Εμπορίου και Πολιτισμού του Χονγκ Κονγκ στην Ταϊβάν, σε ένδειξη υποστήριξης στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που πραγματοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον επικεφαλής του εμπορικού γραφείου του Χονγκ Κονγκ να βγει από το κτίριο και να τους συναντήσει προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους, ενώ απείλησαν να εισβάλουν στο γραφείο εφόσον δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Ένστολοι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το κτίριο όπου τα γραφεία του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται στον 25ο όροφο. Περισσότεροι αστυνομικοί βρίσκονταν στο λόμπι του κτιρίου στη χρηματοοικονομική συνοικία της Ταϊπέι.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ηγέτες των φοιτητών του κινήματος Sunflower, μέλη του οποίου είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο της Ταϊβάν νωρίτερα αυτό το έτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Χονγκ Κονγκ
Κίνα
Για το ίδιο θέμα
Χονγκ Κονγκ: Αντιστάθηκαν στα δακρυγόνα