Έντυπη Έκδοση

ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Ρήγμα στην κυβέρνηση για τα πλαστά πτυχία

Ρήγμα στους κόλπους της κυβέρνησης για την επιχείρηση «καθαρά πτυχία» που έχει αναλάβει εργολαβικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά.

Ο ένας κοιτάει τον άλλο και ο τρίτος κοιτάει αλλού. Στη μέση, ο Α. Λοβέρδος αδιαφορεί. «Εγώ δεν γεννήθηκα βουλευτής και υπουργός», είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος «καρφώνοντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα Ο ένας κοιτάει τον άλλο και ο τρίτος κοιτάει αλλού. Στη μέση, ο Α. Λοβέρδος αδιαφορεί. «Εγώ δεν γεννήθηκα βουλευτής και υπουργός», είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος «καρφώνοντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Μητσοτάκης θα απομείνει μόνος, καθώς εκτός από τους εργαζομένους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που αντιδρούν όπως είναι γνωστό με απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτός από τους δημάρχους που έχουν συνασπιστεί σε μέτωπο υψώνοντας στην πλειονότητά τους τείχος στους ελέγχους των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, υπάρχει πλειάδα κυβερνητικών βουλευτών (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ.) που θεωρούν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ψαρεύει» σε θολά νερά στο ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών. Ιδιαίτερα στους κόλπους της Ν.Δ. βουλευτές υπέρμαχοι της τάσης της λαϊκής δεξιάς έχουν αντιρρήσεις γύρω από τον τρόπο που υλοποιεί και προωθεί ένα κατ' αρχήν σωστό ζήτημα (αυτό της πάταξης των παρανομιών στο Δημόσιο) το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κόκκινο οι καραμανλικοί

Επιπροσθέτως με την κίνηση Μητσοτάκη κατά των πλαστών πτυχίων και των ελέγχων για τις μετατροπές των συμβάσεων έχουν χτυπήσει κόκκινο τα... «καραμανλικά αντανακλαστικά» στην καρδιά του κόμματος, καθώς ο υπουργός που έφερε σε πέρας μετά το 2004 τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε όλο το Δημόσιο ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος σε υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κώστα Καραμανλή.

Στο μεταξύ, χθες άστραψε και βρόντηξε άλλη μία φορά ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει σε ευθεία βολή προς τη Βασιλίσσης Σοφίας ότι «εγώ δεν γεννήθηκα υπουργός, ούτε βουλευτής. Ο,τι κατάφερα στη Βουλή το κατάφερα μόνος μου»...

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ανυπάκουους δημάρχους, αν και είπε ότι δεν συμφωνεί με την άρνησή τους να ελεγχθούν, πήρε ξανά επί της ουσίας αποστάσεις από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Υπάρχει ένα συμβούλιο της δικαιοσύνης που θα αποφασίσει αν οι πέντε δήμαρχοι διέπραξαν κάποιο αδίκημα», δήλωσε ο κ. Ντινόπουλος σχετικά με την αποστολή των φακέλων των δημάρχων που αρνήθηκαν να γίνει έλεγχος, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν κάποιοι, τόνισε ο κ. Ντινόπουλος, που θέλουν να εμφανίσουν ως «κατεργαρέους» τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που είναι αιρετοί, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς άφησαν τις δουλειές τους για να υπηρετήσουν τα κοινά. Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, διευκρινίζοντας ότι εφόσον ελήφθη αυτή η απόφαση ο ίδιος έπραξε το καθήκον του. Υπογράμμισε όμως πως δεν θεωρεί ότι το ζήτημα των συμβάσεων είναι το βασικό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στην παρούσα φάση.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε με νόημα ότι κανείς δεν του «τράβηξε το αφτί» από το Μαξίμου για τις αρχικές δηλώσεις, όπου αρχικά φάνηκε να συμφωνεί με τη Ρένα Δούρου για το θέμα των ελέγχων.

Ολοι κατά Κυριάκου

Καταπέλτης κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι επιστρέφουν μπούμερανγκ στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα επικοινωνιακά παιχνίδια, οι ύπουλες μεθοδεύσεις και η εμμονή του να εξαργυρώσει τις επιταγές της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της «συγκριτικής αξιολόγησης» και του προσχηματικού επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι και ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης χαρακτήρισε έωλη τη διαδικασία των ελέγχων και δεν έχουν σταλθεί ακόμα τα πλήρη στοιχεία των υπαλλήλων του στο υπουργείο, γιατί αυτό απλά δεν είναι εφικτό με την απεργία-αποχή των εργαζομένων.

Ετσι οι υποτιθέμενοι πέντε δήμοι που έστειλαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά τον υπουργό στοιχεία ήταν «φρούδες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη, αφού μόνο ο Δήμος Ασπροπύργου έχει ανταποκριθεί. Ενας στους δέκα δηλαδή».

Η περίπτωση του δημάρχου Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκη έχει πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς στο συγκεκριμένο δήμο, που είναι ένας από τους δέκα όπου γίνεται έλεγχος, επετράπη στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση στους φακέλους των υπαλλήλων και ο δήμαρχος δήλωσε με «νομιμοφροσύνη» ότι θα εφαρμόσει το νόμο.

Χωρίς υπαλλήλους

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Γ. Μαρινάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είναι αδύνατον να γίνουν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς «το γεγονός ότι το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υποστελεχωμένο λόγω διαθεσιμότητας και συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του δήμου μας καθιστά την ανταπόκριση των υπηρεσιών μας στο αίτημά σας αρκετά χρονοβόρα». Επισημαίνουμε τη δυσκολία των υπηρεσιών μας στην ανεύρεση στοιχείων από τα αρχεία Νομικού Προσώπου και πρώην δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν», προσθέτει ο κ. Μαρινάκης στην επιστολή του.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Ρεθύμνης θέτει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο το... μάταιο του πράγματος, καθώς, όπως υπογραμμίζει: «Προχωρώντας η υπηρεσία στη διαδικασία αυτή, δηλαδή στο να βρει π.χ. τους τίτλους για τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί ως ορίζει η νομοθεσία, ή τα παρουσιολόγια τα οποία αν τηρούντο ή όχι είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, ή τις μισθοδοτικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει αν αμείβονταν ή όχι οι υπάλληλοι, που και αυτό είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, κ.λπ., μήπως τελικά αποδειχθεί άσκοπη αυτή η ταλαιπωρία για την υπηρεσία; Για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόησή σας και παρακαλούμε να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα του αιτήματος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
ΟΤΑ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Διαφθορά
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Για το ίδιο θέμα
Καταλήψεις στα δημαρχεία